Näyttelypoiminnat: huhti-toukokuu

Kirjoittanut 8.4.2021

Huom! Museoiden aukiolo voi vaihdella koronatilanteen mukaan, joten tarkista ajankohtaiset aukiolotiedot museoiden nettisivuilta.

Santeri Tuorin Posing Time -näyttely on esillä Serlachius-­museo Göstassa 27.3.2021–6.3.2022. Erityistä Tuorin teoksille on ajan läsnäolo, kuvaa hän sitten luontoa tai ihmisiä. Hänet tunnetaan erityisesti valo- ja videokuvaa yhdistelevistä teoksistaan.

Tuori (s. 1970) on ensimmäisiä niin sanotun Helsinki ­Schoolin valokuvataiteilijoita. Posing Time on osittain retrospektiivinen, mutta sisältää myös kolme uutta, tätä näyttelyä varten tehtyä teosta. Lisäksi mukana on sarja viime vuonna valmistuneita lummeteoksia.

Keskellä näyttelytilaa on vapaasti seisova, noin neljä metriä korkea teos Forest #45 (2021). Kaksipuoleinen videoinstallaatio on toiselta puolen positiivi, toiselta negatiivi. Videolla puu liikkuu hitaasti yhtyen välillä valokuvaan ja taas eroten siitä. Teos vaikuttaa olevan maagisesti elossa, synnyttäen samalla illuusion läpinäkyvyydestä.

Luontokuvien lisäksi näyttely sisältää teoksen Posing Time. Se on sarja liikkuvia muotokuvia, johon Tuori kuvasi malleja Berliinissä vuonna 2000. Mallit istuivat yksin huoneessa poseeraten filmikameralle tunnin ajan. Tuori oli viereisessä huoneessa, ja kamera oli ainoa kontakti kuvattavien ja taiteilijan välillä. Tuori leikittelee teoksessa valokuvan todistusvoimalla. Hän tutkii katsomista ja katseen kohteena olemista sekä kontrollia ja sen menettämistä.

Vasen kuva: Hannu Pakarinen, oikea kuva: Sade Kahra

Saunat ja saunojat ovat pääosissa ­Heli Blåfieldin, Sade Kahran, Alexander Lembken ja ­Hannu Pakarisen valokuvissa ja videoissa ­Saunapäivä-näyttelyssä Kuopion VB-valokuvakeskuksessa 5.3.–23.5.2021.

Heli Blåfield on helsinkiläinen freelance-­valokuvaaja, joka on dokumentoinut saunoja ja saunojia muun muassa taloyhtiöiden sauna­tiloissa ja julkisissa saunoissa Suomen jokaisessa maakunnassa.

Saksalainen mediataiteilija Alexander ­Lembken lyhytelokuvat kiteyttävät suomalaisen saunakulttuurin tunnelman, moninaisuuden ja muutokset. Hän on haastatellut ja kuvannut saunassa syntyneitä ihmisiä ja dokumentoinut heidän saunamuistojaan elämän varrelta.

Ruotsinsuomalaisen valokuvataiteilija Sade Kahran mustavalkoisissa muotokuvissa esiintyy eri-ikäisiä ja saunojia eri maista, ennen ja jälkeen saunomisen.

Tuusulalaisen Hannu Pakarisen muoto­kuvat saunojista paljastavat uskonnon harjoittamiseen rinnastettavan saunomiskokemuksen, jonka tarkoituksena on kehon ja mielen ­puhdistaminen.