Näyttelypoiminnat: kesä-heinäkuu

Kirjoittanut 17.6.2020

Tauon jälkeen taas näyttelyihin!

Kesän näyttelytarjonnassa on tarkkoja tutkielmia luonnosta, matka ikiaikaisesta suomalaisesta maisemasta linnunradalle sekä ihmisten välisiä kohtaamisia.

Sanna Kannisto: Ihmettelyn taito 10.6.–13.9.2020

Suomen valokuvataiteen museo | Helsinki | Tallberginkatu 1 G

Valokuvataiteilija Sanna Kanniston tähän mennessä laajin museonäyttely Ihmettelyn taito – Sense of Wonder on esillä Valokuvataiteen museossa Kaapelitehtaalla syyskuun puoliväliin asti. Näyttelyssä on esillä valokuvia ja videoteoksia Kanniston yli 20 vuotta kestäneeltä uralta, jonka aikana hän on kuvannut niin Etelä-Amerikan sademetsien eksoottisia lajeja kuin Pohjolan kauniita muuttolintuja. Näiden lisäksi nähtävillä on taiteilijan työskentelyn aikana syntynyttä ennennäkemätöntä dokumentaarista materiaalia, ja hänen vuosien varrella kirjoittamansa päiväkirjat.

Kanniston teoksissa eläinten yksityiskohdat piirtyvät esiin tarkkuudella, joka vastaa tieteellisen kuvaamisen perinteitä. Tämän lisäksi hän on kuin potrettikuvaaja, joka kuljettaa studion malliensa luo luontoon. Kannisto työskentelee läheisesti luonnontieteilijöiden ja lintujen rengastajien kanssa. Luonnon monimuotoisuuden kapeneminen on hänelle tärkeä teema.

Kuva: Pekka Luukkola

Pekka Luukkola: Maiseman aika – Sense of Time 3.6.–6.9.2020

Jyväskylän taidemuseo | Jyväskylä | Kauppakatu 23

Pekka Luukkolan näyttely Maiseman aika – Sense of Time on avoinna Jyväskylän taidemuseossa 6.9. asti. Näyttely esittelee yli 40 valokuvateosta Luukkolan varhaisista sarjoista uusimpiin, vuonna 2020 valmistuneisiin teoksiin.

Teknisesti korkeatasoisesti toteutetut työt sijoittuvat vaikuttaviin ikiaikaisiin suomalaisiin maisemiin, ja niihin on tallennettu pitkällä valotuksella jonkin tapahtuman kulku. Teokset ovat valmistuneet pitkän prosessin kautta pääasiassa perinteisin menetelmin, ja ne on tallennettu suurikokoiselle laakafilmille.

Maisemakuvaukseen erikoistunut Luukkola on palkittu valokuvataitelija. Hän on valmistunut taiteen tohtoriksi Aalto-yliopistosta. Luukkola on kiertänyt kuvaamassa eri puolilla Suomea, ja kuvausmatkoille on kertynyt mittaa yli 170 000 kilometriä. Uusimmissa teoksissaan Luukkola suuntaa katseensa kauas linnunradalle sekä linnun siipien lentoliikkeeseen.

Kuva: Jarno Vuorinen

Jarno Vuorinen: Polaroidized Armenia 9.3.-25.6.2020

Pohjoinen valokuvakeskus | Oulu | Hallituskatu 7

Jarno Vuorisen debyyttinäyttely Polaroidized Armenia on nähtävillä Pohjoisessa valokuvakeskuksessa Oulussa 25.6. saakka. Vuorisen teoksissa Armenian karu kauneus kohtaa täydellisen kielimuurin ylittävät ihmiskontaktit. Näyttely koostuu polaroid-kameralla ikuistetuista sattumanvaraisista kohtaamisista, joissa kuvaajalla ja kuvattavilla on harvoin yhteistä kieltä.

Vuorinen on keminmaalainen ammattivalokuvaaja, jolle valokuvataiteen produktiot luovat vastapainoa työlle. Taiteellisissa tuotannoissa hän hyödyntää erilaisia kuvaustekniikoita ja pyrkii löytämään kauneutta läheltä, pienistä yksityiskohdista.