Näyttelypoiminnat: kesä-heinäkuu

Kirjoittanut 21.6.2017

Kierrä kesä-Suomessa ja tutustu klassikoihin sekä hauskoihin luontokuviin.

Robert Doisneau – Minun Pariisini 9.6.–27.8.2017
Turun taidemuseo | Turku | Aurakatu 26

Mustavalkoisen valokuvan mestari, ranskalainen Robert Doisneau (1912–1994) lukeutuu yhdessä Henri Cartier-Bressonin kanssa kuvajournalismin pioneereihin. Hänet tunnetaan hurmaavista, leikkisistä ja lähes surrealistisista tuokiokuvistaan.

Doisneaun ikonisimmat otokset ovat peräisin 1900-luvun alkupuoliskolta. Hän vaelteli Pariisissa Leica-kameroineen ja tallensi filmille kaupunkilaisten elämää ja arjen ihmeitä.

Doisneaun kuvia on nyt mahdollisuus nähdä lähietäisyydeltä Turun taidemuseossa, jossa on esillä yli sata hänen kuvaansa. Näyttely on avoinna elokuun loppupuolelle asti.

Doisneaun valokuvissa nähdään huvittavia tapahtumia ja rinnastuksia. Kuvaajan suosikkiaiheita olivat lapset ja heidän oma, aikuisten katseilta piilossa oleva maailmansa. Tavallisten pariisilaisten ohella hän on ikuistanut myös lukuisia kirjailijoita, taiteilijoita ja seurapiirien säihkyviä illanviettoja.

Lapset katua kraappaamassa Raahen Saaristokadulla 1923. Kuva: Samuli Paulaharju.

Julkinen ja kätketty Suomi 16.6.2017–14.1.2018
Kansallismuseo | Helsinki | Mannerheimintie 34

Miltä näyttää Paavo Nurmen voimisteluohjelma? Ja miltä lasten rokotukset 1940-luvulla? Kansallismuseossa voit tutustua itsenäisyyden ajan Suomen arkeen näyttelyssä Julkinen ja kätketty Suomi.

Näyttelykuvat on valittu yli 15 miljoonan kuvan joukosta. Niiden teemoja ovat koulutus, sota, rotu, tasa-arvo ja demokratia, luontosuhde sekä yhteisöllisyys. Kussakin teemassa menestystarinan takaa paljastuu myös ilmiöitä, joita on haluttu unohtaa tai kätkeä. Näyttely haastaakin meidät pohtimaan niin historiankirjoitustamme kuin oman aikamme läpinäkyvyyttä.

Historiallisten valokuvien lisäksi näyttelyssä pyörii vuorovaikutteinen videoinstallaatio nykypäivän Suomesta. Se kysyy Minkä kuvan haluaisit lähettää sadan vuoden päähän?. Installaation pohjana toimivat Kamera-lehden Vuoden kuvaaja 2016 -kilpailun kuvat.

Kuva: Julian Rad

Nou hätä 4.3.–10.9.2017
Luontokeskus Haltia | Espoo | Nuuksiontie 84

Suomen luontokeskus Haltiassa saa nauraa. Esillä on humoristinen, aidosti hymyilyttävä kooste tilannekuvia villieläimistä.

Näyttely perustuu Comedy Wildlife Photography Awards -kilpailuun, johon voi osallistua kuvilla, jotka on otettu villieläinten luonnollisessa elinympäristössä. Hauska otos tulee napata eläintä häiritsemättä ja luonnon olosuhteita kunnioittaen.

Vuosittain kilpailun kuvatulvasta valitaan 40 parasta finaaliin. Nou hätä -näyttely on koottu näistä kuvista.