Näyttelypoiminnat: maaliskuu-huhtikuu

Kirjoittanut 6.4.2022

Näyttelyissä kuljetaan pitkin Ranskan Rivieraa vuonna 1939 ja palataan nykyisyyteen jään keskelle.

Tiina Itkosen Piniartoq (Metsästäjä) -näyttely seuraa läheltä Grönlannin inuiittimetsästäjien ja heidän perheidensä arkea sekä ravinnon hankintaa. Itkosen jylhän kauniit valokuvateokset vievät katsojat jäämaisemien keskelle ja kuvaavat sitä asuttavan yhteisön elämää. Hän on toteuttanut projektia yhteistyössä arktisen tutkijan Kristin Laidren ja tiedekirjailija Susan McGrathin kanssa.

Tiina Itkonen on työskennellyt Grönlannissa yli kahdenkymmenen vuoden ajan dokumentoiden planeettamme pohjoisimpien leveysasteiden elämää, matkaten yli 1500 kilometriä ajoteiden puuttuessa muun muassa koiravaljakolla, veneellä, öljytankkerilla ja lentäen. Samalla hän on seurannut ilmastonmuutoksen etenemistä noiden vuosien aikana. Merijään katoaminen on uhka paitsi jääkarhuille, mutta myös inuiiteille ja heidän ikivanhalle perinteiselle metsästyskulttuurillensa. Vielä 1990-luvulla merijää Grönlannin pohjoisosissa oli kaksi metriä paksua ja kantoi ihmistä suurimman osan vuodesta, kun nyt merijäällä on turvallista liikkua enää muutaman kuukauden ajan vuodesta.

Tiina Itkonen: Piniartoq, 18.3.–10.4.2022. Makasiini Contemporary, Tuomiokirkonkatu 6, Turku

Kuva: Kaarina Leppämäki

Espoon Kulttuurikeskuksen AHJO-näyttelytilassa on esillä ­I­hmemaa -ryhmän 10-vuotisnäyttely Terra ­Mirabilis. Siihen osallistuva kahdeksan kuvaajaa tutkii ristiriitauksia täynnä olevan elämän eri puolia.

Näyttely yhdistää erilaisia lähestymistapoja ja näkemyksiä valokuvaukseen ja elämään. Kuvat resonoivat ilon, ihmetyksen ja itsensä löytämisen lähteinä, ja ne ­ilmentävät toisinaan meditaatiota, kritiikkiä, toivoa. Jokainen kuvaaja on valinnut valokuvauksen välineekseen yksilöllisistä syistä samalla rikastaen visuaalista keskustelua, jota hän jakaa ryhmän kanssa.
Ryhmään kuuluvat Maria Isotalo, Päivi Kahila, Juha Karttunen, ­Kaarina Leppämäki, Hanna Lummekoski, ­Pekka Nisula, Olli Pitkänen sekä ­Seppo Tuomaala.

He tapasivat vuonna 2010 Liisa Söderlundin valokuvauskurssilla, jonka jälkeen he päättivät perustaa ryhmän tukemaan yhteistä intohimoaan valokuvaukseen, vaikka jäsenillä on hyvin erilaiset taustat, ammatit ja tapa valokuvata.

Ihmemaa10: Terra Mirabilis, 5.4.–29.4.2022. Espoon Kulttuurikeskus Tapiola, Kulttuuriaukio 2, Espoo

Kuva: Esko Suhonen

Elokuvaohjaaja Ville Suhonen on koonnut isoisänsä arkkitehti Esko Suhosen (1908-1984) valokuvista näyttelyn Galleria Laterna Magicaan. Suhosen pariskunta matkustaa autolla Eurooppassa ystäviensä kanssa viimeisinä rauhan kuukausina vuonna 1939.

Rakennuskonsulttina työskentelevä Suhonen kertoi matkan jälkeen Aamulehden haastattelussa, että yhtenä matkan tarkoituksena oli tutustua rakennustoimintaan useissa Euroopan maissa, ja että hän tarkkaili ensi sijassa esik aupunki- ja maatalousrakennuksia. Negatiivien joukossa on luonnollisesti paljon otoksia rakennuksista, mutta Suhonen valokuvasi myös elämää ympärillään, ihmisiä kaupungeissa ja maaseudulla, nähtävyyksiä, museoita, matkantekoa.

Kaksi kuukautta kestävän matkan ­reitti kulkee Tanskan, Hollannin, ­Bel­gian, Ranskan ja Italian kautta Saksaan ja Baltiaan, hetkellä jolloin maailma on vielä turisteille rauhallinen, mutta toisenlaisiakin ennusmerkkejä on nähtävissä.

Arkkitehti Esko Suhosen valokuvia – Grand Tour 1939, 6.–30.4.2022. Laterna Magica, Rauhankatu 7, Helsinki