Näyttelypoiminnat: marras-joulukuu

Kirjoittanut 4.11.2022

Turun Taidehallin Isossa Galleriassa on Perttu Saksan näyttely Dawn Chorus. Se käsittelee luontohavaintoa, katoamista, menetyksen tunnetta ja melankoliaa.

Dawn Chorus viittaa kollektiiviseen havahtumiseen – hetkeen, jolloin eri lintulajit aistivat lähestyvän päivän ja laulavat samanaikaisesti hetkenä ennen auringonnousua. Dawn Chorus on ihmisen mittaa, havainnon merkitysten muutoksia pienten ja huomaamattomien mittasuhteiden rinnastuessa inhimillisiin mittasuhteisiin. Ihmisen ja geologian suhde toisiinsa on myös tapa ymmärtää ajallista suhdettamme maailmaan – löytää hetkellisyydestämme myös jotain lohdullista.

Perttu Saksa (1977) on raaseporilainen valokuvataiteilija ja kuvanveistäjä. Saksa työskentelee ihmisen ja ympäristön suhdetta käsittelevien aiheiden parissa. Hänen teoksiaan on ollut esillä näyttelyissä koti- ja ulkomailla 2000-luvun alusta lähtien ja Saksan teoksia on lukuisissa julkisissa ­kokoelmissa. Näyttelyn teemoja käsittelevä valokuvakirja Dawn Chorus ilmestyy tänä syksynä Garret Publishingin julkaisemana. Teokset ovat syntyneet Saksan lähiympäristössä Hankoniemellä 2002–2022.

Perttu Saksa: Dawn Chorus. 7.10.–6.11.2022, Turun Taidehalli, Vanha Suurtori 5, Turku.

Kuva: Björn Elmgren

Suomenlinnan museon valokuvanäyttely, Tervan tuoksu ja vasaroiden kalke, on kuvattu perinnelaivojen korjaustöistä Viaporin telakalla. Valokuvaaja Björn Elmgren on seurannut perinnelaivojen korjaustöitä ja Viaporin telakan toimintaa vuodesta 2018 lähtien. Tämä valokuvanäyttely avartaa perinnelaivojen historiaa ja korjaustöiden vaiheita valokuvien avulla.

– Kuvia kertyi niin paljon, että päätimme hankkeen kanssa tarjota niitä nähtäväksi Suomenlinnan sisällä. Perinnelaivojen korjaus on katoava taito.

– Mustavalkoinen filmi formaattivalintana tuli siitä, että halusimme peilata telakalla tapahtuvaa perinnekäsityötä ja telakan ajattomuutta, sillä se on aikamoinen aikakapseli, kun kiipeää telakka-altaan pohjalle laivojen sekaan. Ilmassa tosiaan leijailee tervan tuoksu ja vasaroiden kalke. Laivat, joita kuvasin, ovat lähes kaikki rakennettu 40-luvulla, mutta laivamallit ovat 1800-luvun lopulta.

– Tämä on minun ensimmäinen pitempi dokumentaarinen valokuvausprojekti, muuten olen valokuvaajana tehnyt pitkälti tapahtuma- ja muotokuvia omien henkilökohtaisten projektien lisäksi, Elmgren kertoo.

Björn Elmgren: Tervan tuoksu ja vasaroiden kalke. 27.10.2022–2.9.2023, Suomenlinna-museo, Suomenlinna, Helsinki

Kuva: Fanny Halén

Povassa on esillä 17.11.2022 saakka Pietarsaaren Ammattikorkeakoulun Novian teoksia.

Näyttely, In medias res, koostuu 22 valokuva- ja kuvataideopiskelijan sekä kahden opettajan töistä. Kaikilla on omat unelmat, intohimot sekä tavoitteet. Näyttelyssä on esillä valokuvia ja videoita siitä keitä he olet ja minne he ovat menossa.

– 1700-luvulla ja romantiikan aikana syntyi myytti taiteilijasta, joka oli dekadentti boheemi. Dekadentit boheemit ajattelivat, elivät sekä näyttivät erilaisilta. He näyttäytyivät nälkäisinä ja väärin ymmärrettyinä neroina.

– Nykyään taiteilijalta vaaditaan enemmän. Taiteilijan pitää työskennellä yhteiskunnassa yrittäjänä. Hänellä pitää olla nimi, hänen tulee verkostoitua ja hänen pitää näkyä asiaankuuluvissa foorumeissa.

Ammattikorkeakoulu Novia: In medias res. 12.10.–17.11.2022, Kulttuurikeskus Vanha Paukku, Vanhan Paukun tie 1, Lapua