Näyttelypoiminnat: syys-lokakuu

Kirjoittanut 23.9.2021

Syksyn näyttelyt johdattavat esteettisistä nautinnoista ihmisyyden ja luonnon äärelle.

Pohjanmaan valokuvakeskuksessa on esillä 1.9.–9.10.2021 Ari Jaaksin näyttely Minun Isäni, joka kertoo hänen Alzheimerin tautiin sairastuneesta isästään.

Jaaksi alkoi kuvata Laihialta kotoisin olevaa isäänsä Aimo Jaaksia noin neljä vuotta sitten. Sairaudesta huolimatta Jaaksi ei ole halunnut dokumentoida sairauden kehitystä tai kertoa rappeutumistarinaa. Kuvien kertyessä niihin alkoi kuitenkin kehittyä kerronnallisia teemoja.

Jaaksi kuvaa keskiformaatin mustavalkoiselle filmille, jolle hänen isänsä myös aikoinaan kuvasi. Rolleiflex ja Hasselblad tuovat kuvaustilanteeseen tunnelmaa ja arvokkuutta.

Ari Jaaksi: Minun isäni, 1.9.–9.10.2021, Pohjanmaan valokuvakeskus, Vanhan Paukun tie 1, Lapua

Kreetta Järvenpää

Lux/Pictura -näyttelyssä Kuopion VB-valokuvakeskuksessa on nähtävillä viiden valokuvaajan töitä 7.11. saakka. Kreetta Järvenpää, Sandra Kantanen, Antti Karppinen, Timo Kelaranta ja Miikka Vaskola lähestyvät valoa, kuvaa ja taiteen traditioita jokainen omalla tyylillään.

Valokuvaus on taidemuotona nuori ja saanut vaikutteita klassisen maalaustaiteen valonkäytöstä ja asetelmallisuudesta. Valokuvauksen ja kuvankäsittelyn teknologia mahdollistaa valolla maalaamisen ja kuvataiteen tyylien yhdistämisen uudella tavalla.

Kreetta Järvenpään näyttely Ei Ennen Eikä Jälkeen / Not Before And Not After koostuu vuosina 2019–2021 tehdyistä valokuvista. Järvenpää on helsinkiläinen valokuvaaja ja taiteilija sekä parantumaton esteetikko. Kukat ja kasvit ovat hänen inspiraationsa ehtymätön materiaalipankki.

– Mitä vähemmän se muistuttaa valokuvaa sen parempi. Haluan häivyttää eron valokuvan ja maalauksen välillä. Maalaan kukkia kamerallani.

– Kaikki mitä kuvassa on, on ollut siinä kuvaushetkellä. Mitään ei ole lisätty eikä poistettu. Olen siinä mielessä vanhan koulukunnan valokuvaaja, että haluan ­kuvattavan kohteen ja valon olevan juuri oikein kuvaushetkellä.

Kantaselta on esillä Hangossa kuvattu sarja Smokeworks. Karppisen Imagine Anything koostuu kuudesta digitaideteoksesta. Kelaranta on käyttänyt Numeritos -sarjan kuvauskohteina paperia, kun taas Vaskolan Oneself as Another esittelee muotokuvia.

Lux/Pictura, 3.9.–7.11.2021, VB-valokuvakeskus, Kuninkaankatu 14-16, Kuopio

Kuukkelit, Pertti Salolainen

Ministerinä ja kansanedustajana toimineen Pertti Salolaisen luontokuvanäyttely Kuvani Luonnosta on esillä Postitalossa Rajalan myymälän salissa koko lokakuun 2021. Salolaisella on ollut näyttelyitä Suomessa, Iso-Britanniassa ja Saksassa. Kuvillaan hän haluaa osoittaa miten paljon kaunista ja haavoittuvaa luontoa on jäljellä, ja miten vakavasti se on uhattuna.

– Kaikki on alkanut rakkaudesta luontoon. Olen kuvannut aktiivisemmin noin 30 vuotta. Koko ajan kantavana teemana on ollut luonnon kauneus ja haavoittuvuus: katso kuinka kaunis olen, älä tuhoa minua. Kun luonnolla ei ole äänioikeutta, olen yrittänyt antaa sen sille.

Salolainen on WWF Suomen sekä Eduskunnan Ympäristö ja luontoryhmän perustaja.

Kuvaaja on itse paikalla näyttelyssä ­lauantaina 2.10. klo 11–16. Hän kertoo kuvistaan ja jakaa ilmaiseksi 1000 kappaletta vuoden 2022 Päivästä Päivään -luontokalenteriaan.

Pertti Salolainen: Kuvani Luonnosta, 2.10.–30.10.2021, Rajala Pro Shop Postitalo, Mannerheiminaukio 1, Helsinki