Näyttelypoiminnat: syys-lokakuu

Kirjoittanut 29.9.2022

Anna Kuokkasen valokuvanäyttelyn Ihmiskaupan varjoista vaikuttajaksi – Itohan Okundayen tarina on esillä Pohjanmaan valokuvakeskuksessa 31.8.–8.10.2022.

Maailmassa on arvioiden mukaan noin 40 miljoonaa ihmiskaupan uhria. Nigerialainen Itohan Okundaye joutui 15-vuotiaana ihmiskaupan uhriksi ja pakotettiin prostituutioon Italiassa. Kahdeksan vuotta myöhemmin hän saapui Suomeen turvapaikanhakijana.

Okundaye on kertonut kokemuksistaan lukuisissa haastatteluissa ja tehnyt ihmiskauppaa ilmiönä tunnetuksi sekä Suomessa että kansainvälisillä areenoilla. Hän on rohkealla esimerkillään osoittanut, että entinen ihmiskaupan uhri voi olla yhteiskunnallinen vaikuttaja ja muutoksen tekijä.

Anna Kuokkanen: Ihmiskaupan varjoista vaikuttajaksi – Itohan Okundayen tarina. 31.8.–8.10.2022, Kulttuurikeskus Vanha Paukku, Vanhan Paukun tie 1, Lapua.

Kuva: Rami Marjamäki

Rami Marjamäen pöllökuvat ovat esillä Ylöjärvellä Vanha Räikkä ­ravintolassa. Näyttelyssä esitellään 15 kuvateosta. Tekniikkana on käytetty laserkaiverrusta puulle. Puulajeina on haapa, tervaleppä, vaahtera ja mänty. Tervalepän tuoksu leijuu myös näyttelytilassa. Laserkaiverrukset teki Kreetta Mäkinen Tampereen Runopuusta. Kuvat on otettu erilaisilla kameroilla kuten digi- ja filmikameralla sekä kamerapuhelimella. Kuvat eivät siis ole perinteisiä dokumentaarisia luontokuvia vaan ovat lähempänä taidekuvien maailmaa.

Pöllöt itsessään ovat hyvin kuvauksellisen näköisiä. Muistuttavat menninkäisiä suurine silmineen. Ne lentävät äänettömästi yön pimeydessä ja ovat vaikeasti havaittavissa. Lintujen rengastus on ensisijaisesti suojelutyötä. Rengastuksesta saadaan arvokasta tietoa. Pöllöille rakennetaan pönttöjä sekä tekopesiä. Ne viihtyvät vanhoissa metsissä, joiden määrä vähenee vuosi vuodelta. Etenkin helmipöllöjen määrä on vähentynyt Pirkanmaalla dramaattisesti viimeisten vuosien aikana.

Näyttelyn kuvat on otettu Ikaalisissa, Jämijärvellä ja Hailuodossa. Kaikki näyttelyn kuvat on otettu rengastusten yhteydessä.

Rami Marjamäki on kuvannut pöllöjä reilut 30 vuotta. Vuonna 1995 Marjamäki sai rengastusluvan petolinnuille. Lintujen kuvaamisen myötä hän pohti olisiko valokuvauksesta myös ammatiksi. Opiskelujen kautta hän lopulta päätyi alalle, erikoistuen lehtikuvaajaksi.

Rami Marjamäki: Pöllöt. 1.9.–2.10.2022, kahvila-ravintola Vanha Räikkä, Kuruntie 12, Ylöjärvi.

Kuva: Jouko Lehtola

Tampereella Pyynikinlinnassa on Jouko Lehtolan näyttely Rock-Finlandia 17.9.–18.12.2022.

Jouko Lehtola (1963–2010) tunnettiin valokuvataiteilijana erityisesti nuoria ja nuorisokulttuuria kuvaavista sekä yhteiskunnallisia aiheita sivuavista valokuvasarjoista. Lehtola keräsi mainetta jo lehtikuvaajana, ja nykyään hänen nimensä liitetään suomalaisen rockin suurimpiin tähtiin. “Jönssistä” tuli artistien luottokuvaaja, jonka taidetta voi ihailla sadoissa levynkansissa ja artisti- ja bändikuvissa. Yksi tunnetuimmista on henkilökuva HIMin Ville Valosta yhtyeen läpimurtolevyn Razorblade Romancen kannessa.

Näyttelyn nimi Rock-Finlandia viittaa vuonna 2022 ilmestyneeseen samannimiseen kirjaan, mutta myös valokuvakirjaan Jouko Lehtola’s Finlandia (2004). Emil Aaltosen museon näyttelyssä on esillä Lehtolan rock-muotokuvia vuosilta 1986–2006.

Jouko Lehtola: Rock-Finlandia. 17.9.–18.12.2022, Pyynikinlinna, Mariankatu 40, Tampere.