Näyttelypoiminnat: tammi-helmikuu

Kirjoittanut 27.1.2022

Vuosi aloitetaan katukuvauksella sekä tutkimalla identiteettiä.

Nykyaika-galleriassa on esillä Jussi Kapasen näyttely 31.1.2022 saakka. Readymade Tampere -näyttelyn kuvat on kuvattu kuuden vuoden aikana Tampereen kaduilla. Kuvat ovat taltiointeja hetkistä ja tapahtumista ilman keskusteluja tai muuta kontaktia kuvien henkilöiden kanssa – muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta.

– Tulokulmani valokuvaukseen on hyvin arkinen ja käytännöllinen. Kuvat löytyvät läheltä. Katu on readymade-ympäristö, joka tarjoilee universaaleja näkyjään suhteellisen pienellä panostuksella. Kuva muodostuu lopulta vain niistä satunnaisista aineksista, joihin sattuu törmäämään. Aineksien havaitseminen edellyttää arkista hyötyliikuntaa, hetkessä elämistä, avointa mieltä ja usein silkkaa tuuria. Tilanteisiin toki pitää aina hakeutua, ja paikalla oloa voi pitää ansionaan. Mutta se, mitä oikeasti tarttuu kennolle, on viime kädessä sattumaa. Eikä se ole kenenkään ansio. Mielestäni siinä on katukuvauksen viehätys, Kapanen sanoo.

Jussi Kapanen on 52-vuotias tamperelainen katuvalokuvaaja. Valokuvataiteen museo valitsi @jussi_kapanen Instagram–tilin edustamaan katukuvausta Collecting Social Photo-projektiin.

Jussi Kapanen: Readymade Tampere, 8.1.–31.1.2022. Valokuvakeskus Nykyaika, Kauppakatu 14, Tampere

Kuva: Anssi Jokiranta

Lapualla Pohjanmaan valokuvakeskuksessa on esillä Anssi Jokirannan näyttely. Suhteellisen vanha on muotokuvasarja vanhuudesta ja suhteestamme siihen. Vanhenevasta väestöstä ja sen aiheuttamasta huoltosuhteen muutoksesta puhutaan suurena yhteiskunnallisena haasteena. Ikään ja ikääntymiseen liitetään kulttuurisesti erilaisia merkityksiä, jotka muuttuvat ajan saatossa. Ikääntynyt väestö muodostuu kuitenkin yksilöistä, joista jokaisella on oma historiansa ja oma kehonsa. Kuvasarja altistaa pohtimaan, miten käsityksemme vanhuudesta ja vanhuksista muuttuu, kun ikääntyneitä tarkastellaan persoonina?

Valokuvat ovat kuvattu suuren koon kameralla. Vähäeleiset ja intiimit mustavalkokuvat ovat tehty 1850-luvulla kehitetyllä märkälevytekniikalla. Käsityötä vaativa tekniikka tuo kuviin sattumanvaraisuutta ja tekee kuvista rosoisia, uniikkeja yksilöitä.

Anssi Jokiranta (s.1984) on rovaniemeläinen valokuvaaja. Hän on työskennellyt yli kymmenen vuotta Lapin Kansan valokuvaajana. Jokiranta on kuvannut vuonna 2019 tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnon voittaneen tietokirjan.

Anssi Jokiranta: Suhteellisen vanha – muotokuvia ikääntymisestä, 12.1.–19.2.2022. Pohjanmaan valokuvakeskus, Vanhan Paukun tie 1, Lapua

Kuva: Mortti Saarnia

Mortti Saarnian kuvat ovat vallanneet Turun taidehallin pienen gallerian 6.2.2022 saakka. Allerginen karjapaimen -näyttelyn tarina kertoo miehestä, joka pettää miehuutensa ja nousee ikoniksi 1950-luvun suomalaisella maaseudulla.  Näyttely koostuu valokuvista, videoteoksista ja installaatiosta.

Mortti Saarnia (1990) on helsinkiläinen valokuvaaja ja kuvataiteilija, joka käsittelee työssään usein median ja henkilökohtaisen identiteetin välistä veteen piirrettyä viivaa. Hän valmistui kuvataiteilijaksi Turun Taideakatemiasta vuonna 2016 ja Aalto-yliopistosta Taiteen maisteriksi 2020. Näyttelyä on tukenut Taiteen edistämiskeskus.

Mortti Saarnia: Allerginen karjapaimen, 8.1.–6.2.2022. Turun taidehalli, Vanha suurtori 5, Turku