Nordic Nature Photo Contest

Kirjoittanut 25.2.2021

Nordic Nature Photo Contest -luontokuvakilpailusta on tullut yksi suomalaisten luontokuvaajien suosikkikisa. Yksi huikea voitto tuli jälleen Suomeen.

Nordic Nature Photo Contest on arvostettu pohjoismainen luontokuvakilpailu, jonka kotipaikka on Norjassa. Vuosi sitten suomalainen Rainer Carpelan voitti koko kilpailun pääpalkinnon. Upea suomalais­menestys sai tänä vuonna jatkoa, sillä 16-vuotias ­Elmeri Juuti voitti ykköspalkinnon nuorten sarjassa. Aikuisten sarjoissa palkittuja tai kunnia­maininnan saaneita olivat Ari-Matti Nikula, Kirsi MacKenzie, Markus Vares­vuo, Miikka Pulliainen, Stefan Gerrits ja Risto Raunio. Ari-Matti, Markus, Miikka ja Stefan olivat listoilla myös vuosi sitten.

Elmeri Juuti on nyt ”Young Nordic ­Nature Photographer of the Year 2021” -tittelin haltija. Elmerin erikoishaastattelu voiton sekä muun menestyksen tiimoilta on luettavissa Kamera-lehden huhtikuun numerossa, joka ilmestyy 8.4.2021.

Nordic Nature Photo Contest -kilpailu on avoin kaikille, mutta sen säännöt tulee lukea tarkoin. Ne löytyvät kilpailun virallisilta verkkosivuilta. Ehkä yksi tärkein ­rajoite on, että muualla kuin pohjoismaissa, Huippuvuorilla, Grönlannissa tai Färsaaril­la otettuja kuvia ei sallita. Toinen tärkeä sääntö liittyy kuvankäsittelyyn, sillä kaikkien luontokuvakilpailujen tapaan vain maltillinen säätö on sallittua, mutta kaikenlainen manipulointi kiellettyä.

Ennen omien kilpailukuvien valintaa kannattaa vilkaista minkälaisilla ­kuvilla on edellisinä vuosina pärjätty. Jos mahdollista, valinnassa on hyvä kuunnella myös muita kuvaajia, sillä jokainen meistä suhtautuu omiinsa hyvin subjektiivisesti ja saattaa siksi sortua turhiin ­valintoihin. Kilpailuun osallistutaan vain ­digikuvilla, mutta hyvä vihje on osallistua kaikkiin sarjoihin.

Osallistumismaksu (v. 2020 vain 250,00 NOK) on kilpailu- eikä ­sarjakohtainen. Ennen lopullisten tulosten virallistamista tuomaristo vaatii käsittelemättömän alkuperäiskuvan nähtäväkseen.

Mikäli kaikki menee hyvin, saattaa kuva päätyä kymmenen parhaan joukkoon kuten kuvani Wolf reflection, joka sai nisäkkäät-sarjassa kunniamaininnan.