Nuorimies Duudsoneiden matkassa

Kirjoittanut 2.4.2020

Valokuvaaja Nikita Touviken tie innostuksesta ammattilaiseksi on ollut nopea.

Nikita Touvike sai herätyksen valokuvaamiseen viime talvena. Hän oli kavereidensa kanssa maastossa mönkijöillä, ja reissusta piti saada kuvia ja videoita muistoksi. Touvike kuvasi mönkijäajelun kännykällään, ja myöhemmin editoi kuvat ja videot netistä löytämällään ilmaisohjelmalla.

– Se oli niin hienoa. Sitten löysin kotoa kaapista vanhan kameran, ja sain luvan käyttää sitä.

Mönkijäreissusta alkoi 19-vuotiaan vantaalaisen Touviken kuvaajan ura. Kaikki entinen oli jäädä saman tien.

– Olin silloin opiskelemassa sähköasentajaksi. Halusin lopettaa opinnot kokonaan vaikka niitä oli vain pari kuukautta jäljellä. Halusin vain kuvata.

Touvike pyysi isältään omaa kameraa. Hän suoritti sähköasentajakoulutuksen loppuun, ja sai ensimmäisen oman kameransa.

– Kävimme hakemassa käytetyn kameran jostakin kellarista. Se oli Canon 200D.

Seuraavat kuukaudet Touviken elämä täyttyi intohimoisesta kuvaamisesta.

– Minulla oli tyttöystävä, joka varmaan vihasi minua, koska halusin jatkuvasti vain lähteä kuvaamaan.

Touvike oli varma, että halusi kuvaamisesta itselleen elämäntyön. Viime keväänä hän lähti kiertämään yrityksiä löytääkseen työtä kuvaajana. Puolentoista kuukauden kuluttua Duudsoneiden Jarno Laasala palkkasi hänet Rabbit Films-tuotantoyhtiöön. joka on tuottanut useita televisio-ohjelmia, esimerkiksi Duudsonit, Posse, Haluatko miljönääriksi sekä Arman Alizadin ohjelmia.

Ensimmäiset pari kuukautta Touvike työskenteli oppisopimuksella. Hän uskoo, että paikka Rabbit Filmsillä aukesi, koska hän kävi henkilökohtaisesti hakemassa töitä, eikä ainoastaan lähettänyt sähköpostia.

– Olin innokas ja kävin esittäytymässä. Jarno sitten katseli kuviani Instagramista. Hän sanoi pitävänsä kuvasta, jossa näkyy kännykän kautta talvinen tie. Video hampaiden pesusta taisi myös olla hyvä.

Duudsoneiden kanssa työskentely on ollut Touvikelle hyvä koulu. Hän on tehnyt kuvia sosiaaliseen mediaan ja videoita YouTubeen. Hänen viimeisin projektinsa oli Duudsoneiden lanseeraaman LA-KEUS-vaatemalliston kuvaukset. Teknisen osaamisen lisäksi Touvike on oppinut mistä kuvaamisessa on pohjimmiltaan kysymys.

– LA-KEUS-vaatemerkin kuvauksissa ymmärsin, että kuvissa ihmiset ovat tärkeimpiä. Ennen olin keskittynyt vain kuvan rajaukseen, väreihin ja muuhun. Keikalla Duudsonit olivat iloisia ja hymyilivät, ja huomasin, että se oli kaikkein tärkeintä kuvissa.

Puoli vuotta Duudsoneiden kanssa on ollut Touvikelle ikimuistoista aikaa. Matka Rhodokselle on jäänyt erityisesti mieleen.

– Oli Laasalan synttärit, ja otin reissulta videoita YouTubeen ja kuvia someen. Illalla kun katselin Rhodoksen täysikuuta, ajattelin, että nämä äijät ovat mahtavia, muualle en mene enkä edes halua mennä.

Työtahti on ollut kova. Parin päivän keikoilla saattavat unet jäädä vähiin.

– Paljon olen oppinut. Aluksi en osannut edes läppärillä skrollata.

Nuorimies julkaisee kuviaan myös henkilökohtaisella Instagram-tilillään. Kuvien aiheet vaihtelevat suomalaisesta järvimaisemasta Amsterdamin savuisiin kahviloihin ja autoista henkilökuviin.

Esikuvikseen ja vaikutteiden antajiksi Touvike mainitsee kanadalaisen Peter McKinnonin, joka tekee YouTubeen opetusvideoita kuvaajille, sekä Jarno Laasalan.

– Kun tapasin Laasalan, niin tykkäsin hänestä heti. Haluan olla samalla tavalla iloinen ja positiivinen.

Touviken kuvaustyöhön tuli ainakin hetkeksi tauko, kun hän alkuvuodesta lähti 12 000 muun nuoren kanssa armeijaan. Hänen tavoitteenaan on päästä sielläkin kuvaajaksi. On jo sovittu, että armeijan jälkeen hän palaa takaisin Duudsoneiden leipiin. Uusia suunnitelmiakin on jo tehty: Touvike haluaisi tuoda heidän positiivisuuttaan vielä enemmän esille.

– Meillä on ollut ajatuksena, että saisimme jokaiseen kuvaan ja videoon mukaan jotain sanottavaa, jotain mistä ihmiset voisivat oppia ja jotain, mihin he voisivat samaistua.

Vaikka Duudsoneiden tuotannoissa on paljon rahaa pelissä, kuvaa Touvike edelleen samalla vanhalla kameralla, jonka kävi ostamassa isänsä kanssa. Objektiiveina hänellä on käytössään Canonin 18-135mm sekä Canonin 50mm f/1.8. Minkäänlaista valokalustoa hänellä ei ole.

– Laitteet eivät ratkaise, vaan kädet, jotka sitä kameraa pitelevät, hän sanoo.

Kuka

Nikita Touvike

19-vuotias kuvaaja Vantaalta. Hän on kuvannut Duudsoneita näiden eri some-kanaville ja tehnyt heistä videoita Youtubeen. Touvike myös julkaisee omia kuviaan Instagramissa @nixvid