Huonolla säällä hyviä luontokuvia

Kirjoittanut 3.3.2022

Luontokuva on luonnosta otettu valokuva, jossa on mukana vain luonnon omia, luonnollisia elementtejä. Kuvat villeistä eläimistä ja kasveista omassa ympäristössään täyttävät tiukimmatkin luontokuvan kriteerit. Maisemakuva ilman ihmisen tekemiä muutoksia on myös selkeästi luontokuva. Useimmille meistä luontokuvaksi kelpaavat myös maisemat, joissa näkyy merkkejä ihmisen toiminnasta. Vai kuuluisivatko nämä kategoriaan erilaiset luontokuvat?

Vakituinen avustajamme Juha Laitalainen on taltioinut ja lähettänyt tv-medioille sääkuviaan muun journalistisen työn ohessa jo vuosikaudet. Vuodesta 2014 alkaen on satunnaisista sääkuvista vuosien aikana kehittynyt todellinen projekti ja suuri kokonaisuus. Kokemustensa pohjalta Laitalainen on kirjoittanut aiheesta opastusjutun, jossa hän avaa sääkuvauksen saloja ja kannustaa meitä perehtymään tähän kiehtovaan aiheeseen. Hän innostaa kaikkia osallistumaan sääkuvien kirjoon, jota tv-media katsojille päivittäin tarjoaa. Aiemmin Laitalainen on tehnyt lukijoillemme opastusjutut hää-, henkilö- ja maisemakuvauksesta.

Nyt on tullut suosituksi ottaa kuvia ICM-tekniikalla. ICM tulee sanoista Intentional Camera Movement ja tarkoittaa suomeksi kameran tarkoituksellista liikuttelua valotuksen aikana. ICM-kuvaus ei siis ole holtitonta tai vahingossa tapahtuvaa kameran heiluttelua, vaan nimenomaan hallittua liikettä tietyn lopputuloksen aikaansaamiseksi. ICM-tekniikassa piilee kuitenkin suuri yllätysmomentti, sillä kuvaaja ei voi täysin hallita lopputulosta. Kaisa Sirén kertoo lisää tästä tekniikasta.

Kamera-lehden Suurkilpailu on järjestetty jo vuodesta 1952 alkaen, eli 70 vuoden ajan. Tänä vuonna osallistujia oli yli 120 ja kilpailukuvia tuli 432. Jussi Aalto haastattelee Juhani Riekkolaa, joka voitti Piha-kuvallaan vuoden 1958 kilpailun.

– Istuimme kahvilla vanhan vuokrakasarmin pienessä keittiössä anoppi, vaimoni ja minä. Äkkiä huomasin yhden kolmesta talossa asuvasta inkeriläisestä sisaruksesta levittelevän pyykkejään narulle. Välittämättä pöytätavoista ryntäsin kamarin puolelle ja sieppasin sieltä Rolleicord-kamerani. Avoimesta ikkunasta sain yhdellä laukauksella kuvan, jolla oli suuntaa antava merkitys. Voitin kuvalla Kameralehden Suurkilpailun 1958, Riekkola muistelee.

Juhani Riekkola täyttää 90-vuotta 9.3.2022. Kamera-lehti onnittelee merkkipäivän johdosta!

Tämän lehden olisi pitänyt vuosisuunnitelmien mukaan olla messunumero, mutta Kuva ja Ääni -messut siirtyivät syksyyn. Odotamme toki kovasti tulevia messuja 9.–11.9.2022, mutta nautitaan nyt ensin keväästä ja kesästä. Kuvauskohteita ja ideoita riittää.

Kristiina Haaga, vt. päätoimittaja
kristiina.haaga@kamera-lehti.fi