Pääkirjoitus: Lapsen silmin

Kirjoittanut 17.1.2019

– Mitä tehtäisiin?

– Kuvataanko?

Tässä yksi idea yhteiseen ajanviettoon, kun lapsella on tylsää. Kaiva kameran esiin, ja kuvatkaa yhdessä kummityttösi, lapsenlapsesi tai oman tenavasi kanssa.

Monasti sitä kuulee, että huippukuvaajat ovat tutustuneet kuvauksen maailmaan jo nuorena. Yhdessä kuvaamalla voit siis tuupata lempeästi lapsen jopa lahjakkaan kuvaajan tielle.

Ja vaikka hänestä ei Annie Leibovitzia, Henri Cartier-Bressonia tai Caj Bremeriä tulisikaan, niin teillä on hauskaa. Voit arvaamatta oppia myös uutta, kun katsot maailmaa pienen ihmisen silmin.

Tässä lehdessä käännämme kameran lapsiin. Teemanamme on lapsikuvaus.

Luonnonvaloa upeasti käyttävä Susanna Nordvall kertoo, kuinka toteuttaa kepeän iloiset kuvansa.

– Lapsi saa tehdä jotain, mistä pitää ja kokee mielekkääksi. Joillekin se voi olla raisumpikin leikki, toinen voi nykerrellä vaikka kukkaseppelettä. Lapset myös rakastavat tanssimista, tai ihan vain musiikin tahdissa heilumista ja pomppimista, hän neuvoo.

Entä miten otat lapsistasi kuvia arjen pyörityksen keskellä? Lue seitsemän käytännönläheistä vinkkiä.

Jos sitä vastoin olet enemmän kiinnostunut luontokuvauksesta, niin ota ei esiin Jussi Murtosaaren artikkeli eläinlapsista. Jussi kertoo, kuinka onnistut ikuistamaan oravapesueen kisailun tai kirjosiepon poikasten ensipyrähdykset pesästä.

Laitteista testissä ovat tällä kertaa kaksi keikkasalamaa sekä Nikonin 500 millin objektiivi – sillä voit ottaa vaikkapa niitä kuvia juuri pesästä lähteneistä nuorista linnuista.

No, millaisia kuvia lapset sitten ottavat? Ennakkoluulottomia, välillä aikuisen silmin käsittämättömiä, tarkkanäköisiä yksityiskohtia, hassuja. Opit ehkä jotain uutta myös itsestäsi, jos pääset mukaan kuvaan.