Pääkirjoitus: Minkä levynkannen muistat?

Kirjoittanut 29.3.2018

Katsoin Mike Monroeta syvälle silmiin. Seisoin Musiikki-Fazerin levyosastolla käsissäni Hanoi Rocksin levy. Mike tiiraili levyn takakannesta takaisin. Taskussa polttivat säästämäni viikkorahat. Olin ostamassa elämäni ensimmäistä levyä itse.

Levyn kansikuva oli minusta maailman hienoin – siinä Mike ja Andy McCoy riehuvat lavalla. Taisin silloin olla hitusen puolueellinen, mutta on kansi yhä edelleenkin onnistunut. Kuva on Stefan Bremerin käsialaa, ja se äänestettiin vuonna 2012 kolmen parhaan suomalaisen levynkannen joukkoon.

Valokuvat ovat erottamaton osa musiikkia – videoiden lisäksi. Artistien kuvat ohjaavat käsityksiämme heidän tyylistään. Teemme valintoja julistekuvien, levynkansien ja videoiden perusteella. Ja kun menemme keikoille, tallennamme muistoja ottamalla itse kuvia.

Jos olet kuvaamassa oman tai kaverisi yhtyeen promokuvia, niin selaa esiin tämän lehden artikkeli, jossa Joona Nuutinen kertoo levyn visuaalisen ilmeen suunnittelusta. Jos sitä vastoin olet menossa konserttiin, josta haluaisit ottaa onnistuneita kuvia, niin lue Emma Suomisen neuvot keikkakuviin.

– Elävä musiikki ja artistin läsnäolo ovat parhaimmillaan yleisölle maaginen, luuytimissä tuntuva kokemus. Valokuvaajalle kyse on niin teknisesti tilanteen dokumentoinnista kuin myös koko esityksen tunnelman kiteyttämisestä pariin pysäytettyyn kuvaan. Hetki voi hyvinkin olla oikea timanttisiin otoksiin, Emma toteaa.

Toimittajamme Timo Ripatti on testannut esittelemiään laitteita tositilanteessa – tällä kertaa teemaan sopivasti musiikkikeikoilla. Hän on ulkoiluttanut Samyangin kahta optiikkaa Bossapojan takahuoneessa ja Fujifilmin uutuutta rauhallisemmassa soittotilanteessa. Lue Timon kokemuksista ja mittaustuloksista täältä verkkopalvelustamme.

Kuten levynkansilla, myös lehden kansilla on väliä. Tämän lehden kannella on erityisen mielenkiintoinen tausta, sillä teimme sitä yhdessä muusikko Yonan kanssa.

Kansikuvan on ottanut Harri Hietala. Tuloksena on menneisyyteen kumartava, tulevaisuuteen katsova kuva.

Palataan vielä hetkeksi alun kysymykseen: mikä levyn kansikuva sinulle on jäänyt erityisesti mieleen? Kerro oma suosikkisi lukijakysymyksessä!