Pääkirjoitus: Valaita ja mattorullia

Kirjoittanut 26.10.2017

Mikä valokuvanäyttely sinulle on jäänyt erityisesti mieleen?

Henri Cartier-Bressonin näyttely Ateneumissa.” ”Hannes Heikuran End of the Road.” Näin lukijat vastasivat, kun tiedustelimme heiltä asiasta. Kysymys kirvoitti runsaasti kommentteja. Vaikuttaakin siltä, että monet käyvät näyttelyissä ja nauttivat näkemästään.

Francesca Woodman ja Irving Penn. Tässä kaksi kuvaajaa, joiden näyttelyt ovat vaikuttaneet minuun viime aikoina. Kummankin työt olivat mustavalkoisia – sattumaa vai ei.

Nuorena kuolleen Francesca Woodmanin omakuvat 1970-luvulta olivat esillä Valokuvataiteen museossa nyt syksyllä. Vaikka suurin osa vedoksista oli kooltaan yllättävän pieniä, ne herättivät isoja tuntemuksia. Näyttelystä jäi päällimmäisenä mieleen Woodmanin rohkeus: hänen rohkea heittäytymisensä aiheeseen.

Irving Pennin teokset Fotografiskassa kesällä olivat sitä vastoin helpommin lähestyttäviä. Legendaarinen henkilökuvaaja on ikuistanut niin Alfred Hitchcockinkin kuin Marlene Dietrichinkin, ja kuvia voi luonnehtia puhtaan tyylitellyiksi.

Tästä näyttelystä jäi lähtemättömästi mieleen kaksi yksityiskohtaa: nurkka ja mattorulla. Nämä liittyvät Pennin valitsemaan kuvauspaikkaan.

Hän on nimittäin kuvannut monet menneen maailman julkisuuden henkilöt samassa riisutussa ympäristössä, jossa näkyy ruma, rullalle kääritty matto. Se tuo kuviin jännittävän ristiriidan, yllätyksen.

Toinen Pennin erikoinen valinta on ahdas nurkka. Kenelle ihmeessä voi tulla mieleen tunkea kuvattavansa nurkkaan, jossa hädin tuskin mahtuu seisomaan? Kuvauspaikka on kirvoittanut malleissa kuitenkin jotain inhimillistä – tilanteessa kun on vaikea pönöttää.

Kannattaa siis käydä näyttelyissä, sillä onnistunut kokemus rohkaisee ja avaa uusia näkökulmia. Se saa sinut miettimään, mikä voisi olla sinun ainutkertainen mattorullasi kuvissa.

Tämän lehden teemana on luontokuvaus. Itseoikeutettuna Kuukauden kuvaajana esittelemme Hannu Hautalan, luontokuvauksen grand old manin. Taidekuvan ja maisemakuvan hienoa liittoa puolestaan edustaa Pekka Luukkola.

Äskettäin julkistettiin Vuoden Luontokuva -kilpailun tulokset. Voittajan ensitunnelmat löydät tästä lehdestä.

Samaa teemaa jatkavat myös Ilkka Jaakolan hämmästyttävät kokemukset satojen valaiden keskellä.

Hyvää syksyä luontokuvauksen ja näyttelyiden parissa!