Pekka Luukkola tohtoriksi

Kirjoittanut 8.6.2016

Pekka Luukkola on valmistunut tohtoriksi aiheenaan valokuvan laatu.

Valokuvaaja Luukkola on väitellyt tohtoriksi Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta. Valokuvan laatua käsittelevän väitöstutkimuksen teoriaosa on nimeltään Laadun taika, ja tutkimukseen liittyvä kuvateos on nimeltään Maiseman aika. Kirjat sisältävät yhteensä yli 300 sivua, ja Luukkola on vastannut molempien teosten kuvista, teksteistä, taitosta ja typografiasta.

Pitkäaikaiseen työhön sisältyi myös kolme valokuvanäyttelyä, jotka olivat esillä Tampereen taidemuseossa, Taidekeskus Retretissä ja Galleria Heinossa Helsingissä. Työn aikana Luukkola valmisti yhteensä yli 70 kookasta maisemateosta. Niitä on huomioitu muun muassa Fotofinlandia- ja Ars Fennica -kilpailussa. Suomalaiset taidemuseot ovat myös hankkineet Luukkolan töitä kokoelmiinsa.

Monia palkittuja maisemakuvateoksia tehnyt Luukkola kiinnostui valokuvan laatuun liittyvistä kysymyksistä jo ensimmäisen kirjansa, mustavalkoisen Kultajoen yhteydessä. Teos valittiin kirjavalioksi ilmestymisvuotenaan 1998, ja viisi vuotta myöhemmin Luukkolan kirja Matka Suomeen sai saman tunnustuksen.

Luukkolan väitöstutkimus Laadun taika käsittelee valokuvan laatua laajasti niin kuvatekniikan kuin valokuvataiteenkin näkökulmasta ja lähestyy kuvien laatuun vaikuttavia tekijöitä monilla eri tutkimusmenetelmillä. Työssä selvitetään muun muassa, mistä osatekijöistä valokuvan laatu rakentuu ja millä keinoilla laatua voi parantaa kuvanvalmistusketjun eri vaiheissa.

Pekka Luukkolan vastaväittäjänä toimi FT, valokuvaaja Leena Saraste ja väitöstilaisuuden kustoksena professori Merja Salo Aalto-yliopistosta.