Pöhinää Kameraseuran pimiössä

Kirjoittanut 16.8.2018

Jo 1970-luvulta lähtien Kameraseura on tarjonnut jäsenilleen pimiön kuvien vedostamiseen. Nyt tuoreeltaan remontoitu tila palvelee analogisen valokuvauksen harrastajia entistäkin monipuolisemmin.

Avaan jykevän rautaportin sisäpihalle ja laskeudun portaat Kameraseuran pimiöön. Siellä vuosikymmenten varrella suuri määrä filmiä on jalostunut lopulliseen muotoonsa.

Noin vuosi sitten remontin yhteydessä päivitettiin myös tilan laitteistoa ja käytäntöjä. Toteutuksesta vastasivat Hannu Iso-Oja ja Tapsaksi esittäytyvä pitkän linjan valokuvaaja.

– Kameraseuran jäsenet voivat varata pimiötä käyttöönsä, samoin Aallon valokuvausseuran jäsenet, Hannu Iso-Oja kertoo.

Seuran hallitus halusi taata mahdollisimman hyvän käyttöasteen tiloille. Niinpä se päätti, ettei tiloista peritä vuokraa Kameraseuran jäseniltä.

– Määritettiin ainoastaan kymmenen euron sakko peruuttamatta jätetystä tilavarauksesta, Tapsa huomauttaa.

Jotta pimiötiloissa voi toimia, tulee käyttäjän suorittaa Kameraseuran pimiökurssi tai kokeneemmille tarkoitettu lyhyt perehdytys.

– Kurssilla opitaan pimiötyöskentelyn eri vaiheet. Perehdytyksessä taas tutustutaan pimiötiloihin, laitteisiin ja käytäntöihin, Hannu ja Tapsa määrittävät eroja.

Pimiön välineistöön kuuluu mm. suurennuskoneita, rajaaja ja valopöytä.

– Pimiö on varustukseltaan kulmakunnan parhaita. Objektiivit ovat ihan huippuluokkaa, Tapsa kehuu.

Käyttäjä tuo mukanaan tarvittavat kemikaalit, paperit, suojakäsineet ja luupin. Tavaroille on varattavissa lukollinen lokero lyhytaikaiseen säilyttämiseen.

Tapsa tuo esiin ekologisen seikan:

– Tiloissa on kanisterit, joihin jokainen voi kaataa vedostuksessa käytetyt kemikaalit. Kameraseura hoitaa ne keskitetysti asianmukaisesti pois.

Koska pimiötyöskentely ja vanhat kuvasmenetelmät kiehtovat yhä useampia, syntyi tilauudistuksen yhteydessä Pimiöryhmä.

– Ryhmä on tarkoitettu Kameraseuran jäsenille. Kerhossa käsitellään laajasti analogiseen valokuvaukseen liittyviä aiheita, kuten filmin kehitystä, kuvien vedostamista sekä analogisen ja digitaalisen maailman rajapintoja, kerhon vetäjä Saija Piiroinen kiteyttää.

Ryhmä kokoontuu joka kuukauden kolmas maanantai. Vetäjinä Saijan lisäksi toimivat Johanna Friskberg ja Reino Havumäki.

– Tapaamisissa ei keskitytä pelkästään pimiöön vaan tutustutaan myös camera obscuraan ja neulanreikäkuvaamiseen, Reino kertoo.

– Myös märkälevytekniikka kiinnostaa ryhmäämme, Johanna lisää.

Kameraseuran pimiön | Runeberginkatu 36 | Helsinki | Varaukset: pimio@kameraseura.fi | Pimiökurssit ja -perehdytys | Facebook-ryhmä: KS Pimiöryhmä