Queejna-näyttely pohtii naiseutta

Kirjoittanut 28.10.2021

Queejna-näyttelyssä pohditaan naiseutta ja sen merkitystä.

Pohjoisessa valokuvakeskuksessa on nähtävillä ruotsalaisen Elin Bergen kuvia. Queejna-näyttely esittelee lukuisin valokuvateoksin naisia, joilla on erilaiset taustat ja mahdollisuudet. Kuvattuja naisia yhdistää se, että heidän on koettu provosoivan ympäristöään tai heidät on nähty yhteiskunnan sosiaalisten ja/tai uskonnollisten normien uhreina. Bergen silmissä kaikki naiset näyttäytyvät omina yksilöinään. Hän kiinnittää huomion heidän tekoihinsa ja vahvuuksiinsa jopa sortavien valtarakenteiden todellisuudessa.

Berge etsii kamerallaan vaihtoehtoisia tulkintoja näennäisen yksioikoisista tilanteista. Valokuvat suuntaavat katseemme itseemme päin. Mitä mieltä oikeasti olemme naisten elämänvalinnoista, ja mitä se kertoo meistä tarkkailijoina? Awakening-kuvassa on naisryhmä, joka löytää vapauden hyväksyä alastomat kehonsa.

Samassa huoneessa on esillä muun muassa nuorten musliminaisten muotokuvia Slöjor­hankkeesta (suom. Huivit), joka todistaa hijabin vapauttavaa voimaa seksistisessä yhteiskunnassa. Teos haastaa yleisen käsityksen huivista uskonnollisena symbolina ja kehottaa kysymään, kuka yhteiskunnassa on vapaa ja ketä sorretaan.

Osana näyttelyn oheisohjelmistoa nähdään Lars Bergen ja Elin Bergen The Land of Queens (2015) -elokuva. Elokuvanäytös järjestetään osana Kulttuuritalo Valveen yleisölle avointa näyttelyopastusta torstaina 28.10. klo 19. Näytökseen on vapaa pääsy ja lipun voi hankkia Kulttuuritalo Valveen lippumyymälästä. Näytös toteutetaan yhteistyössä Oulun elokuvakeskuksen kanssa.

Elin Berge: Queejna, 09.10.–11.11.2021, Pohjoinen valokuvakeskus, Hallituskatu 7, Oulu.