Seurat toimivat: huhti-toukokuussa

Kirjoittanut 8.4.2021

Vinkkejä yötaivaan kuvaamiseen

Valosaaste on suurin haitta yötaivaan kuvaamiselle ja hyvän paikan etsimiseen kannattaa nähdä vaivaa. Kuvaamisen suunta (esim. linnunrata), on hyvä miettiä jo kotona. Sommittelullisesti kuvasta tulee mielenkiintoisempi, kun kuvaan etualle sijoitetaan jotakin. Yötaivaalta tuleva valomäärä on pieni ja siksi useamman kuvan pinoamisessa saavutetaan kohinaton, kirkas ja sävykäs lopputulos.

Yksinkertaisilla ja edullisilla välineillä pääsee alkuun ja ohessa tiivistettynä listaus, johon voi etsiä lisätietoja verkosta.

Aplikaatiot matkapuhelimeen ja muut sovellukset:

  • Flowx | Näkee miten pilvet liikkuvat
  • Maastokartat | Osaat mennä kohteeseen
  • Planit | Tiedät valosaasteen, missä aurinko ja kuu ovat, mihin suuntaan kannattaa kuvata

Edelliselle vaihtoehtona PhotoPills, esim. valotusajan ja muiden asioiden määrittämiseen:

  • Light Pollution Map | Valosaasteiden eliminoimiseen, www.lightpollutionmap.info
  • Taivaanvahti | Ursan ylläpitämä. Löytyy mm. ihmisten ilmoittamia pimeitä paikkoja. www.taivaanvahti.fi/locations/browse/map
  • Sequator | Pinotaan kuvia, poistetaan kohina ja eliminoidaan tähtitaivaan liike. Win, (ilmainen) Mac, Starry Landscape Stacker (maksullinen).

Kalusto:

  • Kamera ja kolmijalka riittää. Lisänä taskulamppu, otsalamppu ja lämpimät vaatteet. Huomioliivi on hyvä varuste, kun liikut jalkaisin tai kuvaat pimeällä tiellä.

Asetukset:

  • Aloita 24 mm polttoväli ja valotusaika 10–20 sek. Aukko f/2–5.6. Iso voi olla esim. 3200, kohina kompensoituu kuvien pinoamisella, joten ISO-arvon nostamista ei kannata pelätä. Kokeile muitakin asetuksia kamerasta riippuen.
  • Valitse oikea suunta ja sommittele kuva-ala. Etsi kirkkain tähti ja tarkenna siihen. Ääretön ei ole paras tarkennusasetus.
  • 500 sääntö suljinajan laskemiseksi. Kaava: 500 / (polttoväli x kroppikerroin) = suljinaika. Voi käyttää hieman lyhyempääkin aikaa, kun otat useita kuvia pinottavaksi.

Prosessi:

Ota 30 kuvaa ja 1-5 dark framea (objektiivin suojus edessä) => siirrä kuvat tietokoneelle => Esikäsittele raakakuvat esim. Lightroomissa avaamalla hieman varjoja (ei dark frameja) => siirrä kuvat ja pinoa ne Sequatorilla. Lopuksi editoi valmis kuva vielä mm. väreiltään haluamaksesi.


Kameraseurat kouluttavat

Tampereen Valokuvausseura ry, www.valokuvausseura.fi/valokuvauskurssit

Tampereen Kameraseura ry, www.tampereenkameraseura.fi

Kameraseura ry, www.kameraseura.fi/koulutus


Suomen Kameraseurojen Liiton kurssi

Portugalin valokuvaustyöpaja ja festivaalimatka 30.4.-8.5.2021 Nazaréhen, Aventesiin ja Portoon. Lisätietoja www.sksl.fi/valokuvauskoulutus


Näyttelyt

Pohjoismaisen valokuvamestaruuskilpailun järjestäjämaa on tänä vuonna Suomi.

Kuvien latausaika 15.3.–5.4.2021.

Lisätietoja www.sksl.fi


Seurainfo

Kameraseura, ota uusi jäsenrekisteri käyttöön
SKsL on valinnut uudeksi jäsenrekisteriksi verkossa toimivan FloMembers-palvelun. Gruppoa ei tule enää päivittää. FloMembers helpottaa seuran puuhaihmisten työtä ja parantaa viestintää. Ottaaksesi uuden jäsenrekisterin käyttöön seurassasi, soita SKsL/Raimo Korpela, 0400 767 000.

 

Kasvattaaksesi jäsenmäärää, järjestä kurssi seuran jäsenille ja ota mukaan myös yleisöä.

Valokuvauskurssin järjestäminen ulkopuoliselle harrastajille ja seuran jäsenille, on erinomainen tapa kasvattaa seuran jäsenmäärää. Lisätietoa valokuvauskursseista ja kurssien järjestämisestä www.sksl.fi/valokuvauskoulutus

 

Haluatko näkyvyyttä tapahtumallesi?

Liitto julkaisee jäsenseurojen tapahtumia verkkosivuillaan ja some-kanavissa. Kerro tapahtumastasi sähköpostilla tiedotus@sksl.fi ja otamme sinuun tarvittaessa yhteyttä.

Päivitä seurasi uudet toimihenkilöt jäsenrekisteriin!

Kun päivität toimihenkilöt PHR:n yhdistysrekisteriin, muuta henkilöiden roolit myös FloMembers jäsenrekisteriin. Näin liiton lähettämät oleelliset näyttelyinfot ja seuratoimintaan liittyvät tiedotteet tavoittavat seurajohdon. Jäsenet päivittävät muuttuneet tietonsa rekisteriin itse.

 

Oletko kameraseurassa, joka ei ole vielä liiton jäsen?

Liitto jäsenmaksuun kuuluu jäsenrekisteri ja Office 365 toimisto-ohjelmat. Seuran jäsenet saavat oikeuden osallistua liiton vuosittaisiin näyttelyihin sekä moniin kansainvälisiin kuvakilpailuihin. Lisäksi liitolta saa tukea ja neuvoja seuratoiminnan pyörittämiseen, se järjestää koulutuksia, tarjoaa etäpalaveri- ja toimisto-ohjelmat seuran käyttöön sekä myöntää rahallista tukea valokuvauskursseihin.

Suomen Kameraseurojen Liitto (SKsL) on 1932 perustettu valokuvauksen harrastajien keskusliitto. Jäsenseuroja on 80 ja niissä jäseniä noin 4500. Lisätietoja: toimisto@sksl.fi tai toiminnanjohtaja Kari Tolonen, puh. 0400 634 631.