Spottikorjaussivellin – Spot Healing Brush Tool

Kirjoittanut 4.11.2022

Yksi Photoshop CC:n tärkeimmistä ja käyttökelpoisimmista työkaluista on ehdottomasti spottikorjaussivellin (Spot Healing Brush Tool, J). Se tekee monista kuvankäsittely- ja korjailutehtävistä verrattomasti nopeampia ja helpompia kuin ”perinteisillä” menetelmillä.

Spottikorjaussiveltimellä pienten yksityiskohtien poistaminen kuvasta sujuu yksinkertaisesti kyseisen kohdan yli maalaamalla.

Työkalun vaikutusaluetta voi säätää, kuten tavallista sivellintäkin. Toisin sanoen sen koko, reunanpehmeys ja muoto ovat jotakuinkin vapaasti säädettävissä. Myös työkalun vaikutustapaa (Mode) voi muokata kahdeksalla eri sekoitustilalla: Normal, Replace, Multiply, Screen, Darken, Lighten, Color ja Luminosity.

Toimintatavan (Type) voi valita kolmesta vaihtoehdosta: Content-Aware, Create Texture tai Proximity Match. Näistä Content-Aware on useimpiin käyttötarkoituksiin ehdottomasti paras ja kätevin. Se käyttää korjausalgoritminaan samaa hahmontunnistusmenetelmää kuin isompien alueiden poistamiseen tarkoitettu Content-Aware Fill -komentokin.

Normaalisti työkalu toimii ainoastaan aktiivisella työtasolla. Ruksaamalla valinnan Sample All Layers spottikorjaussivellin ottaa tarvitsemansa värinäytteet kuvatiedoston kaikilta näkyvissä olevilta tasoilta. Tämä mahdollistaa kuvan häviöttömän muokkaamisen, sillä korjailut voidaan tehdä kuvan päälle luodulle tyhjälle tasolle.