Taneli Eskolalta kirja ja näyttely

Kirjoittanut 23.1.2020

Taneli Eskolan uusin kirja Blue Monograph on läpileikkaus taiteilijan valokuvateoksiin. Suurin osa valokuvista on peräisin 1980-luvulta, kun taas muut vuosikymmenet ovat tasaisesti edustettuna.

Kirja on painettu porvoolaisessa Bookwell-kirjapainossa. Laadukas jälki on syntynyt tritone-menetelmällä, eli kuvat on painettu kolmella spottivärillä. Yksi on oranssilla sävytetty ruskea, toinen siniseen sävytetty musta ja kolmas deep black. Värin kokonaismäärästä seuraa hidas imeytyminen. Varjosävyjen määrä kasvaa päivä päivältä, koska syvimmät mustat pysyvät mustina, mutta tummimmat harmaat kirkastuvat. Värit siis vain paranevat, kun teos vanhenee.

Teosta on painettu 850 kappaletta ja se maksaa 38 euroa.

Tamperelaisen Valokuvakeskus Nykyajan tammikuun Lätäkköhyppy ja muita kuvia -näyttelyssä nähdään Eskolan mustavalkoisia kuvia, joiden painotus on miljöössä, kaupungeissa ja sosiaalisissa suhteissa. Kuvat käsittelevät inhimillisesti koskettavia hetkiä, elettyjä tiloja, nykyään jo kadonneita kaupungiosia ja katunäkymiä vaihtelevissa valaistuksissa eri maissa. Teokset ryhmittyvät kokonaisuudeksi koko galleriatilaan.

Taiteilijatapaaminen torstaina 30.1.2020 klo 17.