Fotofinlandia on uudistunut

Kirjoittanut 18.5.2017

Kiinnostaako osallistuminen Fotofinlandiaan? Nyt se on entistä helpompaa.

Fotofinlandia uudistuu aikaisempaa monipuolisemmaksi. Uusien sääntöjen mukaan kisassa on nyt seitsemän kategoriaa, joista kustakin valitaan voittajat. Kategoriat ovat luontokuvaus, muotokuvaus, reportaasikuvaus, hääkuvaus, mainoskuvaus, taidekuvaus sekä kuvitus ja digitaalinen taide.

Jokaisen sarjan kolme parasta saa palkinnon ja pääsee mukaan Fotofinlandia-näyttelyyn. Pääpalkinnon voittajan potti on 10 000 euroa, kategorioiden palkitut saavat 1000 euroa, 300 euroa ja 100 euroa. Myös yleisöllä on jälleen mahdollisuus äänestää suosikkiansa.

Seuraavan Fotofinlandian kilpailuaika on tämän vuoden loppupuolella. Tulokset julkistetaan keväällä 2018.

Kuva tai sarja

Uuteen Fotofinlandiaan voi osallistua vaikka vain yhdellä kuvalla, kokonaista sarjaa ei tarvita. Tämä tekee osallistumisen helpommaksi. Onnistunutta mestariotosta ei tarvitse enää jatkaa kokonaiseksi sarjaksi saakka.

Kuvien määrä ei vaikuta menestykseen. Kilpailijat ovat samalla lähtöviivalla, lähettävät he kisaan sitten yhden kuvan tai kymmenen kuvaa.

Kilpailija voi uudessa Fotofinlandiassa lähettää kuvia vaikka jokaiseen kisakategoriaan, enimmillään kuitenkin viisi kuvaa per kategoria. Kaikki kilpailutyöt lähetetään digitaalisina tiedostoina, dioja ja vedoksia ei enää oteta kisaan mukaan. Kilpailijat ovat nyt aikaisempaa paremmin samalla viivalla, kun vedostamiseen käytetty euromäärä ei vaikuta kisamenestykseen.

Tuomarit ulkomailta

Uudessa Fotofinlandiassa kaikki tuomarit tulevat ulkomailta, ja heitä on yhteensä seitsemän. He ovat valokuva-alan ammattilaisia, joilla ei ole erityisiä kontakteja Suomeen. Tuomarit tekevät päätöksensä tietokoneen ruudun kautta.

Kilpailutuomarit valitsevat Fotofinlandia-pääpalkinnon voittajan kategoriavoittajien joukosta. Koko kisan voittoon saattaa siis riittää yhteen kategoriaan lähetetty yksi kuva.

Fotofinlandian uusiin sääntöihin on haettu mallia Euroopan valokuvaajien järjestön FEP:n kilpailuista. Uusi kisakategoriajako mukailee suurien kansainvälisten valokuvakilpailujen mallia, sillä jako kattaa laajasti koko valokuvan kentän.

Sääntöuudistuksen pohjalla on aikaisemmista kisoista osallistujilta kerätty palaute. Uudistuksen tavoite on kasvattaa kisan osallistujamäärää.

Fotofinlandian uudistuminen ei rajoitu vain sääntöjen muuttamiseen. Kisaan lisätään annos glamouria, kun palkintojen julkistustilaisuuden profiilia nostetaan huomattavasti.

Uusien sääntöjen myötä Fotofinlandiasta on haluttu tehdä houkuttelevampi myös ammattikuvaajille. Kilpailu ei ole aikaisemmin ollut kovin suosittu ammattilaisten keskuudessa, sillä taidevalokuva on ollut hallitsevassa osassa.

Uusi Fotofinlandia toteuttaa osuvasti kisan slogania ”Fotofinlandia on halkileikkaus suomalaisesta valokuvasta juuri sillä hetkellä”.

Osallistu Fotofinlandiaan

  • Seitsemän kisakategoriaa: mainoskuvaus, taidekuvaus, kuvitus ja digitaalinen taide, luontokuvaus, muotokuvaus, reportaasikuvaus, hääkuvaus.
  • Osallistuminen: yksi kuva tai sarja, jossa enintään viisi kuvaa. Osallistumista eri kategorioihin ei ole rajattu. Kuvien latausaika on loppuvuodesta 2017.
  • Voittajat: Jokaisen sarjan kolme parasta. Pääpalkinnon voittaja valitaan kategorioiden voittajista. Tuomareina seitsemän alan kansainvälistä ammattilaista.