Vahterin valokuvien tähti on Helsinki

Kirjoittanut 8.4.2021

Virolainen Ants Vahter kulkee Helsingissä kameran kanssa, yleisö kuville löytyy somesta.

Ants ­Vahter löytää kameralla ­paljon kauneutta ­kotikaupungistaan ­Helsingistä. Uljas ­Tuomiokirkko, Käpylän vehreiden puiden reunustamat kadut ja Helsingin vanha arkkitehtuuri ovat Vahterin kuvaamina saaneet paljon ihailijoita Instagramissa ja Facebookissa.

– Helsingissä ovat arkkitehtuuri ja ­luonto lähekkäin, siitä saa hyvän fiiliksen, Vahter ­sanoo innoituksen lähteestään.

Vahterin kuvat ovat olleet ­Helsingille ja Suomelle aikamoista matkailumainosta. Hänen Instragram-tilillään julkaistuja ­kuvia ovat käyneet kehumassa useat ulkomaiset seuraajat, ja esimerkiksi Visit ­Finland ­Japan, MyHelsinki ja Venäjän National Geographic-kanava ovat jakaneet Vahterin upeita Helsinki-kuvia sivuillaan yli 32 000:lle seuraajalleen. Kun Vahterilta kysyy Helsingin parhaita ­kuvauspaikkoja, hän mainitsee ensimmäisenä Käpylän ja Vallilan Mäkelänkadun.

– Seudulla on muutenkin kauniita ja ­kuvauksellisia puutarhoja, hän sanoo.

Muita Vahterin mielikohteita ovat Eira, ­Suomenlinna, kaupungin raitiovaunut sekä hänen oma asuinalueensa Vuosaari. Myös Nuuksion luonto on mieluisa kuvauskohde.

Vahter on vanhan liiton katukuvaaja. Kamera kulkee hänellä aina mukana. Innoituksen lähteekseen Vahter mainitsee katu­kuvauksen legendan Henri Cartier-­Bressonin, jonka suuri näyttely Helsingin Ateneumissa vuosien 2015 ja 2016 vaihteessa teki suuren vaikutuksen.

– Katukuvaajan pitää olla aina valmiina, Vahter toteaa.

Oikea aika ja paikka saattavat ilmestyä yllättäen. Kaksi vuotta sitten hän oli kuvaamassa Katajanokalla Pohjoisrannan laivalaiturilla, kun yhtäkkiä nousi myrsky.

– Oli vähän aurinkoa ja dramaattiset pilvet, siitä tuli mieletön fiilis. Myrsky oli ohi viidessä minuutissa. Ilta-Sanomat vielä julkaisi kuvat.

Valokuvaamisen Vahter aloitti seitsemisen vuotta sitten asuessaan vielä Tallinnassa.

– Äidin isä oli elokuvaaja, ja hän myös ­valokuvasi. Olin kiinnostunut näkemään, ­että mitä hän oli ennen tehnyt.

Aluksi Vahter kuvasi ystäviä ja perhettä. Hän on koulutukseltaan alttoviulisti Viron musiikki­akatemiasta, ja innostuttuaan valokuvaamisesta hän kuvasi paljon myös orkesterien harjoituksia, kapellimestareita ja ­muusikoita. Pikku hiljaa kuvaamiseen tuli mukaan arkkitehtuuri. Vahter muutti Helsinkiin noin viisi vuotta sitten. Ensimmäinen syy muuttoon oli se, että hänen isänsä oli aiemmin asunut kaupungissa.

– Tulin Helsinkiin ensin konservatorioon vaihto-oppilaaksi. Palasin Viroon tekemään maisteriopinnot loppuun, ja tulin sitten taas Helsinkiin.

Tallinnan ja Helsingin ero on valokuvaajan silmin selvä, Vahter sanoo.

– Tallinnassa on vanhaa tyyliä, mutta tykkään Helsingistä, kun on paljon luontoa.

Vahter opiskelee nykyisin Stadimedian ­oppilaitoksessa valokuvausta. Parhaillaan hän on työkokeilussa kuvaamassa sisustusliikkeen tuotteita muun muassa verkkokauppaa varten.

Vahter on esitellyt töitään viime vuosina muuallakin kuin sosiaalisen median alustoilla. Hänen ensimmäinen näyttelynsä oli ­Tallinnan Venäläisessä teatterissa kesällä 2018. Tämän jälkeen näyttelyitä on ollut niin Moskovassa, Pietarissa kuin Aleksanterin teatterissa Helsingissä.

Lisäksi hänen kuviaan ovat julkaisseet muun muassa Venäjän National Geographic sekä ­MyHelsinki-sivusto.

Jonkin verran Vahter on kuvannut muuallakin kuin Helsingissä. Kaksi vuotta sitten hän oli alttoviulistina Berliinin filharmonikkojen ­kansainvälisen keikkaorkesterin kanssa kiertueella Kiinassa. Ohjelmaan kuului 18 konserttia 18:ssa eri kaupungissa. Soittamiselta liikenevän ajan Vahter kulki kameran kanssa ja kuvasi kiina­laisten kaupunkien arkki­tehtuuria.

Vahterin kamera on Nikon D750. ­Optiikkana on kolme linssiä: 70–200 mm Sigma, 35 mm laaja­kulma sekä 85 mm muotokuvalinssi.

Tietokoneellaan Vahter käsittelee kuvista lähinnä vain kontrastia ja värejä. Satunnaisen yksityiskohdan hän saattaa korjata.

– Tykkään näyttää sen, mitä on, hän sanoo.

Vahterin mielestä valokuvaajan pitää jatkuvasti jaksaa kokeilla, ja sitä kautta saada kokemusta. Katsojien hän toivoo löytävän kuvistaan ­tarinoita.

Ants Vahter henkilökuva

Kuka

Ants Vahter

on 31-vuotias ­virolainen ­alttoviulisti, joka ­innostui valokuvaamisesta ­seitsemän ­vuotta sitten.
@antsvahter