Virolainen Ants Vahter kulkee Helsingissä kameran kanssa, yleisö kuville löytyy somesta.
Ants Vahter löytää kameralla paljon kauneutta kotikaupungistaan Helsingistä. Uljas Tuomiokirkko, Käpylän vehreiden puiden reunustamat kadut ja Helsingin vanha arkkitehtuuri ovat Vahterin kuvaamina saaneet paljon ihailijoita Instagramissa ja Facebookissa.
– Helsingissä ovat arkkitehtuuri ja luonto lähekkäin, siitä saa hyvän fiiliksen, Vahter sanoo innoituksen lähteestään.
Vahterin kuvat ovat olleet Helsingille ja Suomelle aikamoista matkailumainosta. Hänen Instragram-tilillään julkaistuja kuvia ovat käyneet kehumassa useat ulkomaiset seuraajat, ja esimerkiksi Visit Finland Japan, MyHelsinki ja Venäjän National Geographic-kanava ovat jakaneet Vahterin upeita Helsinki-kuvia sivuillaan yli 32 000:lle seuraajalleen. Kun Vahterilta kysyy Helsingin parhaita kuvauspaikkoja, hän mainitsee ensimmäisenä Käpylän ja Vallilan Mäkelänkadun.
– Seudulla on muutenkin kauniita ja kuvauksellisia puutarhoja, hän sanoo.
Muita Vahterin mielikohteita ovat Eira, Suomenlinna, kaupungin raitiovaunut sekä hänen oma asuinalueensa Vuosaari. Myös Nuuksion luonto on mieluisa kuvauskohde.
Vahter on vanhan liiton katukuvaaja. Kamera kulkee hänellä aina mukana. Innoituksen lähteekseen Vahter mainitsee katukuvauksen legendan Henri Cartier-Bressonin, jonka suuri näyttely Helsingin Ateneumissa vuosien 2015 ja 2016 vaihteessa teki suuren vaikutuksen.
– Katukuvaajan pitää olla aina valmiina, Vahter toteaa.
Oikea aika ja paikka saattavat ilmestyä yllättäen. Kaksi vuotta sitten hän oli kuvaamassa Katajanokalla Pohjoisrannan laivalaiturilla, kun yhtäkkiä nousi myrsky.
– Oli vähän aurinkoa ja dramaattiset pilvet, siitä tuli mieletön fiilis. Myrsky oli ohi viidessä minuutissa. Ilta-Sanomat vielä julkaisi kuvat.
Valokuvaamisen Vahter aloitti seitsemisen vuotta sitten asuessaan vielä Tallinnassa.
– Äidin isä oli elokuvaaja, ja hän myös valokuvasi. Olin kiinnostunut näkemään, että mitä hän oli ennen tehnyt.
Aluksi Vahter kuvasi ystäviä ja perhettä. Hän on koulutukseltaan alttoviulisti Viron musiikkiakatemiasta, ja innostuttuaan valokuvaamisesta hän kuvasi paljon myös orkesterien harjoituksia, kapellimestareita ja muusikoita. Pikku hiljaa kuvaamiseen tuli mukaan arkkitehtuuri. Vahter muutti Helsinkiin noin viisi vuotta sitten. Ensimmäinen syy muuttoon oli se, että hänen isänsä oli aiemmin asunut kaupungissa.
– Tulin Helsinkiin ensin konservatorioon vaihto-oppilaaksi. Palasin Viroon tekemään maisteriopinnot loppuun, ja tulin sitten taas Helsinkiin.
Tallinnan ja Helsingin ero on valokuvaajan silmin selvä, Vahter sanoo.
– Tallinnassa on vanhaa tyyliä, mutta tykkään Helsingistä, kun on paljon luontoa.
Vahter opiskelee nykyisin Stadimedian oppilaitoksessa valokuvausta. Parhaillaan hän on työkokeilussa kuvaamassa sisustusliikkeen tuotteita muun muassa verkkokauppaa varten.
Vahter on esitellyt töitään viime vuosina muuallakin kuin sosiaalisen median alustoilla. Hänen ensimmäinen näyttelynsä oli Tallinnan Venäläisessä teatterissa kesällä 2018. Tämän jälkeen näyttelyitä on ollut niin Moskovassa, Pietarissa kuin Aleksanterin teatterissa Helsingissä.
Lisäksi hänen kuviaan ovat julkaisseet muun muassa Venäjän National Geographic sekä MyHelsinki-sivusto.
Jonkin verran Vahter on kuvannut muuallakin kuin Helsingissä. Kaksi vuotta sitten hän oli alttoviulistina Berliinin filharmonikkojen kansainvälisen keikkaorkesterin kanssa kiertueella Kiinassa. Ohjelmaan kuului 18 konserttia 18:ssa eri kaupungissa. Soittamiselta liikenevän ajan Vahter kulki kameran kanssa ja kuvasi kiinalaisten kaupunkien arkkitehtuuria.
Vahterin kamera on Nikon D750. Optiikkana on kolme linssiä: 70–200 mm Sigma, 35 mm laajakulma sekä 85 mm muotokuvalinssi.
Tietokoneellaan Vahter käsittelee kuvista lähinnä vain kontrastia ja värejä. Satunnaisen yksityiskohdan hän saattaa korjata.
– Tykkään näyttää sen, mitä on, hän sanoo.
Vahterin mielestä valokuvaajan pitää jatkuvasti jaksaa kokeilla, ja sitä kautta saada kokemusta. Katsojien hän toivoo löytävän kuvistaan tarinoita.
Kuka
Ants Vahter
on 31-vuotias virolainen alttoviulisti, joka innostui valokuvaamisesta seitsemän vuotta sitten.
@antsvahter
Kommentointi on suojattu Google reCAPTCHA:lla, jota koskevat Googlen yksityisyyskäytännöt ja käyttöehdot.