Vesi – elementti ja vertauskuva

Kirjoittanut 13.5.2016

Kameraseura ry järjestää joka kevät kevätnäyttelyn, jonka avajaiset pidettiin tänä vuonna keskiviikkona 11. toukokuuta Kampissa Helsingissä. Näyttelyn teemana on vesi elementtinä ja vertauskuvana.

Valokuvataiteilija Jaakko Heikkilä valitsi 119 ehdotetusta valokuvasta näyttelyyn 49 kuvaa. Hän oli myös avajaisissa kilistelemässä lasia kuvaajien kanssa.

– Ensimmäinen karsintakierros oli helppo. Jatkosta tippuivat silloin kuvat, joissa oli teknisiä puutteita kuten huono kontrasti tai yhteensopimaton värimaailma. Tämän jälkeen piti löytää jäljelle jääneistä kuvista jotain yhteneväisyyttä, ja siitä alkoi vaikea osuus. Monia upeita kuvia jäi pois kun piti päättää, sopiiko kuva kokonaisuuteen vai ei. Tässä valinnassa järjellä ei ollut sijaa, vaan sen määräsi intuitio, perusteli Jaakko Heikkilä valintojaan.

Kuvaajat ovat käsitelleet vesiteemaa pääasiassa muutamalla tavalla. Suurin osa näytteille valituista teoksista kuvaa perinteisiä heijastuksia ja veden muotoja. Lisäksi mukana on montaaseja esimerkkeinä erilaisista kuvankäsittelytekniikoista, vahvoja kontrasteja esiin tuovia mustavalkokuvia sekä henkilökuvia.

Huumori on vaikea laji, mikä tuli esiin myös tässä näyttelyssä – vain kahdessa kuvassa teemaa lähestytään humoristisella tavalla.

Näyttely on auki Kamera-galleriassa Helsingissä 26.5. asti ti-to klo 10–15.