Viisi valokuvataidekirjaa finaaliin

Kirjoittanut 15.9.2017

Vuoden valokuvataidekirja 2017 -finalistit on valittu.

Valokuvataiteilijoiden liitto ja Suomen valokuvataiteen museo jakavat tänä vuonna ensimmäistä kertaa Vuoden valokuvataidekirja -palkinnon. Ansiokkaan valokuvataidekirjan tekijälle myönnettävän, vuosittaisen palkinnon suuruus on 10 000 euroa.

Ehdotuksia palkinnon saajaksi tuli kaikkiaan 26 kappaletta. Niistä valintalautakunta nimesi viisi finalistia:

Valintalautakunnan mukaan teosehdotuksista muodostui runsas ja monipuolinen näkymä valokuvataidekirjaan.

”Laadukkaissa julkaisuissa näkyi valokuvataidekirjan rajoja kokeilevaa eksperimentaalisuutta. Mukaan oli ilmoittautunut sekä tuttuja että tuoreempia tekijöitä. Hienoa oli, että mukaan mahtui uusiakin kustantamoita.”

”Finalistien valinta oli vaikea, ja monta hyvää teosta jouduttiin jättämään sivuun. Valinnassa korostui teoksen onnistuminen kokonaisuutena. Kaikki finalisteiksi valitut kirjat olivat eheitä artefakteja, joissa eri elementit, mm. kansi, taitto ja materiaalit, heijastelivat toimivaa ja laadukasta valokuvataiteellista sisältöä.”

Valintalautakuntaan kuuluvat valokuvataiteilija ja taiteen tohtori Kristoffer Albrecht, Espoon modernin taiteen museo Emman näyttelyintendentti Arja Miller ja valokuvaaja Johannes Romppanen.

Finalisteihin voi tutustua ke 4.10. klo 17.30–19.30 Valokuvataiteen museolla järjestettävillä Kahden tunnin kirjamessuilla ja 26.–29.10. Helsingin Kirjamessuilla. Vuoden valokuvataidekirja -palkinnon voittaja julkaistaan lokakuun lopussa, ennen Helsingin Kirjamessuja.

Vuoden 2017 palkinnosta päättää korkealaatuisista valokuvakirjoistaan tunnettu amerikkalainen valokuvaaja Alec Soth, jonka näyttely oli esillä Valokuvataiteen museossa syksyllä 2016.