Vivian Maier – Vain kuvat puhuvat

Kirjoittanut 27.2.2020

Suomen valokuvataiteen museo tuo Suomeen ensimmäistä kertaa postuumisti katuvalokuvauksen ikoniksi nousseen amerikkalaisen Vivian Maierin (s.1926) näyttelyn. Anne Morinin kuratoimassa näyttelyssä Omakuva ja sen varjo nähdään 83 Maierin valokuvaa vuosilta 1953–1986.

Maier kuvasi suuren osan tuotannostaan kaksisilmäisellä Rolleiflex-peiliheijastuskameralla, joka nähdään useissa heijastusten kautta otetuissa omakuvissa. Maier kuvasi kotikaupunkiaan New Yorkia sekä myöhemmin Chicagoa, mutta oli myös ahkera maailmanmatkaaja ja -kuvaaja. Elinaikanaan Maier tunnettiin hahmona joka kulki pitkin kaupunkia Rolleiflex kaulallaan ja pysytteli omissa oloissaan. Hän ei näyttänyt kuviaan muille ja vedosti vain muutamia printtejä tuhansista kuvistaan.

Vuonna 2007 yli 80-vuotiaan Maierin vuokraama varasto ulosmitattiin maksamattomien vuokrien kattamiseksi. Hänen valokuvaprinttien, 120 000 negatiivin, kaitafilmien, kehittämättömien filmirullien sekä lehtileikkeiden kokoelmansa hajaantui huutokaupassa. Pian huutokaupan jälkeen keräilijät alkoivat osoittaa kiinnostusta tuntematonta Maieria kohtaan. Kukaan heistä ei ehtinyt tavoittaa Maieria, eikä hän elämänsä aikana saanut tietää kasvavasta suosiostaan. Maierin kuvista on sittemmin pidetty lukuisia näyttelyitä ja julkaistu useita kirjoja. Vain kuvat voivat enää puhua hänen puolestaan ja kertoa, mitä hän kenties ajattelisi kaikesta saamastaan huomiosta. Maerin kuvissa pitkälle lankeava varjo on kuin häilyvä identiteetti jatkuvasti muuttuvassa maailmassa – toisinaan varjo katoaa ja sen tilalle ilmestyy heijastus eri pinnoilla eri muodoissa. Kuvat ovat sekä leikkisiä että vakavia, herkkiä tutkielmia ja todisteita olemassaolosta.

Omakuva ja sen varjo 17.1.–24.5.2020
Suomen valokuvataiteen museo
Kaapelitehdas | Tallberginkatu 1 G | Helsinki
ti–su 11–18, ke 11–20