Vuoden Luontokuva 2020 voitto Petri Pietiläiselle

Kirjoittanut 29.10.2020

Vuoden luontokuva -kilpailun tulokset julkistettiin 17.10.2020. Kilpailun voitti Petri Pietiläisen kuva pesää rakentavasta haarapääskystä

Helsinkiläinen 55-vuotias Petri Pietiläinen oli aidosti häkeltynyt voitosta.

– Olin jo menettänyt toivoni tämän kilpailun suhteen, koska finaaliin pääsyn jälkeen ei kuulunut mitään pariin kuukauteen. Yllätys oli täydellinen kun sain puhelinsoiton jossa ilmoitettiin että kuvani oli voittanut Linnut – sarjan sekä myös pääpalkinnon. Toipumisessa meni muutamia päiviä. Yksi suurista haaveistani on nyt toteutunut, hän sanoo.

Pietiläinen kuvaa paljon kotikulmillaan Vuosaaressa, koska sieltä löytää monipuolista luontoa vuoden ympäri. Myös läheiset Viikki ja Vanhankaupunginlahti ovat suosikkeja.

Voittajakuva syntyi toukokuisena aamuna Pikku Kallahdessa.

– Olin lähtenyt maastoon jo ennen auringonnousua. Meriveden korkeus oli laskussa, ja lietteiselle rantaviivalle oli paljastunut alue josta haarapääskyt hakivat materiaalia pesänrakennukseen.

Pääskysen pesään tarvitaan noin 1000 nokallista savea, korsia sekä muuta materiaalia. Otin ensin lentokuvia ja myöhemmin pidin kameraa käsivaralla lietteen pinnan tasolla jotta saisin rauhallisen taustan. Pääsin aivan linnun tasolle, mutta useimmiten pesää rakentava lintu oli mielestäni väärässä asennossa. Muutaman kerran sain nappiotoksen kun lintu oli hieman sivuttain, ja jossa se niiasi sopivasti, pyrstöjouhet nousivat ja nokassa oli savea ja korsia.

Voittajakuva on otettu Sony A9 -kameralla, ja objektiivina oli Sony FE 100–400 mm f/ 4.5–5.6.

Pietiläinen on IT -alan ammattilainen ja hänen valokuvausharrastuksensa alkoi 8-vuotiaana Nikon -filmikameralla. Myös linnut alkoivat kiinnostaa nuorta poikaa samoihin aikoihin.

Pietiläisen pääasialliset kuvauskohteet ovat linnut, mutta linssiin tarttuu myös muutakin luontoa kuten hyönteisiä ja maisemia. Hän tekee myös kuvausmatkoja ulkomaille, joista viimeisin suuntautui Huippuvuorille. Vaimonsa kanssa hän kuvaa matkoilla kiinnostavia kaupunkimaisemia.

Aloitteleville luontokuvaajille Pietiläinen antaa muutamia vinkkejä:
– Opettele tuntemaan ympäristö jossa kuvaat, samaten kuin kohteet joita kuvaat. Ja pidä kamerakalustosi niin kevyenä että haluat ottaa sen aina mukaan kun kotioveltasi lähdet!

Vuoden Luontokuva 2020 -kärki

Vuoden luontokuva valittiin kilpailun perusteella nyt 40. kerran.  Vuoden 2020 -kilpailuun osallistui 864 kuvaajaa ennätyksellisellä 15 287 kuvalla. Kuvat kilpailivat yhdeksässä sarjassa. Suosituin sarja oli edellisvuosien tapaan Linnut-sarja, ja toiseksi suosituin Maisemat-sarja.

Kasvit ja sienet

Sarjavoittaja: Ulpukan juuristo: Hannu Ahonen
2. palkinto: Papukaijavahakas: Arto Leppänen

Linnut

Sarjavoittaja+Vuoden Luontokuva

Rakentaja: Petri Pietiläinen
2. palkinto: Kosken kuohuissa: Anna-Liisa Pirhonen

Maisemat

Sarjavoittaja: Elokuun aamu: Jarmo Manninen
2. palkinto: Lupiiniton niitty: Heikki Vuonokari

Nisäkkäät

Sarjavoittaja: Tunturisopulin kotimaisema: Esa Mälkönen
2. palkinto: Tulen läpi: Mauri Niskala

Muut eläimet

Sarjavoittaja: Syön silmilläni: Sirke Vaarma
2. palkinto: Ohilento: Lassi Kujala

Sommittelu ja muoto

Sarjavoittaja: On kultaa siivet sen: Petri Koivisto
2. palkinto: Hopeatatti: Pekka Tuuri

Luonto ja ihminen

Sarjavoittaja: Rukoushetki: Arto Leppänen
2. palkinto: Minun reviirini alkaa tästä!: Tuomo Björksten

Nuoret

Sarjavoittaja: Kihlajaislahja: Onni Rantanen
2. palkinto: Kukasta kukkaan: Julius Isotalo

Vapaa ja luova

Sarjavoittaja: Hohto: Markku Pihlajaniemi
2. palkinto: Maaginen valo: Susanna Alava