Vuoden valokuvataidekirja 2019

Kirjoittanut 17.6.2020

Johannes Romppanen
Lilja
Omakustanne, 2019
www.liljabook.com | 65 euroa

Vuoden valokuvataidekirja 2019 on Johannes Romppasen Lilja.

Teos kertoo valokuvaaja Johannes Romppasen tyttärestä Liljasta, ja hänen kanssaan vietetystä neljästä ensimmäisestä vuodesta. Kirja näyttää arjen kompleksisuuden monivammaisen lapsen kanssa: sairaalakäyntejä ja väsymystä, mutta myös iloa ja naurua – Romppasen perheen.

Vuoden 2019 palkinnosta päätti kuvataiteilija-valokuvaaja Ulla Jokisalo, joka perusteli valintaansa seuraavasti:

– Johannes Romppasen Lilja on monikerroksinen ja tarkkaan ajateltu teoskokonaisuus. Valokuvataidekirjan syvin vaikuttavuus ja koskettavuus on sen äärimmäisessä henkilökohtaisuudessa ja valokuvien inhimillisessä lämmössä. Lilja on Romppasen dokumentaatio vuosista 2013–2018 ja niistä seurannaisvaikutuksista, joita lapsen yllättävä cp-vammaisuuden diagnoosi hänen perheessään aiheutti. Valokuvakertomuksena Lilja on erityinen etenkin Romppasen itsensä ja hänen tyttärensä välisen suhteen kuvauksena, ja heidän yhteisenä näkökulmanaan.

– Romppasen valokuvien voima ei katsojankaan silmälle ole vain yksityiskohdissa tai ns. ratkaisevissa hetkissä, vaan itse katsomisen kokemuksessa. Siinä, kuinka jokainen tämän valokuvakirjan yksittäinen kuva ikään kuin imaisee katsojansa kuvan hetkellisyyteen.

Lilja on vahva henkilökohtainen puheenvuoro ja yhteiskunnallinen kannanotto jokaisen lapsen oikeudesta tulla hyväksytyksi omana itsenään, juuri sellaisena kuin hän on tähän maailmaan tullessaan. Kuten valokuvaaja itse tämän asian kirjassaan painokkaasti ilmaisee: Sairausdiagnoosit eivät saa meitä determinoida. Ne voivat olla myös mahdollisuuksia.

Jokisalo kiinnitti myös erityishuomiota itse kirjaan taide-esineenä:

– Vaikka valokuvakirjan painopaperi on hyvin ohut ja huokoinen, niin jokaisen valokuvan painojälki on hämmästyttävän korkealaatuinen sekä yksityiskohtien että värien toistossaan. Mielenkiintoinen yksityiskohta valokuvakirjassa on painosivujen jättäminen rosoreunaisiksi, jolloin katsojan on itse avattava kirjan jokainen aukeama kuvien näkemiseksi. Teoskokonaisuuteen kuuluu myös kuva- ja värimaailmaltaan suloisen aistikas kotelo, johon on rei’itetty teosnimi Lilja. Päälle päätteeksi valokuvakirjan ja sen kotelon ympärillä on vielä käsin taiteltu ja kaksipuolisesti valokuvin painettu hurmaava käärepaperi.