Valokuvafestivaalin aiheena ruoka

Kirjoittanut 15.1.2017

Poliittisen valokuvan festivaalin aiheena on tällä kertaa ruoka. Sillä ruoka kytkeytyy maailmanpolitiikkaan, talouteen, ympäristöön ja eettisiin ongelmiin.

– Vuoden 2017 Poliittisen valokuvan festivaali käsittelee ei-yksilöllistä ruokaa: ruoantuotantoa ja sen vaikutuksia elinympäristöihin, maisemaan ja ympäristön tilaan, festivaalin taiteelliset johtajat Anna-Kaisa Rastenberger ja Sanni Seppo luonnehtivat.

Festivaalin näyttelyissä on esillä yhteensä 19 teoskokonaisuutta ympäri maailmaa, myös Suomesta. Kuvien äärellä pohditaan myös yksilön valinnanvapautta ja yhteiskunnan valtasuhteita. Ruoantuotannon rakenteiden ja vaikutusten jäljittäminen voi olla miltei mahdoton tehtävä. Festivaali haastaakin kysymään, missä ja millä perusteilla ruokaa koskevat päätökset lopulta syntyvät.

Ruokakuvilla voidaan käsitellä elintärkeitä eettisiä kysymyksiä. Ruokateollisuuden ympäristövaikutukset, ilmastonmuutos ja toisaalta nälkä, siirtolaisuus ja sodat kytkeytyvät yhteen. Samalla kun suuri osa maailman väestöstä kärsii aliravitsemuksesta, arviolta kolmasosa maailmassa tuotetusta ruuasta päätyy roskiin.

Suomen valokuvataiteen museon päänäyttelyn lisäksi festivaalin näyttelypaikkoina ovat Helsingin kulttuurikeskus Stoa ja Virka-galleria. Näyttelyt käynnistyvät helmikuussa.

Festivaalin teokset: Asunción Molinos Gordo, Filippo Zambon, Freya Najade, Henk Wildschut, Jo-Anne McArthur, Jošt Franko, Kukka Ranta, Laura Cuch, Pablo Ernesto Piovano, Paula Humberg, Tim Franco, to kosie, Yann Mingard, Taskualbumit-hanke, Animalia, Greenpeace, Oikeutta eläimille, Helsingin kuvataidelukio, Jaakko Keso & työryhmä.