Jäniksen selässä – kolumnisti trendaa

Kirjoittanut 16.2.2024

Jouluilta ja pieni pakkanen. Saunasta tullessa näen pihatiellä kaksi jänistä. Kolme pikaruutua IPhonella ja jouluillalliselle. Tapaninpäivänä aamutuimaan sohvalla rajaan, säädän vähän sävyjä ja postaan kuvan omissa kanavissani.

Keitän kahvit, luen uutiset ja vilkaisen viestejäni. Sata tykkäystä. Kolmen tunnin kuluttua niitä on 500. Neljän tunnin kuluttua tuhat.

Kolmen päivän ja neljän tuhannen tykkäyksen jälkeen päätän etsiä ammattiapua.  ”Metan (Facebookin ja Instagramin emoyhtiön) algoritmit ovat tietysti salaisia”, kertoo tietoturva-asiantuntija Jarmo Laakso. ”Mutta Googlen tuloksista voi jotain päätellä”. Laakson mukaan kolme tekijää on voinut vaikuttaa kuvani trendaamiseen. Ensinnäkin kuva on omaa tuotantoani eikä verkosta lainattu. Toisekseen siinä on eläin. Ja kolmanneksi sen alt textien olisi pitänyt olla kunnossa (eivät kyllä olleet). Kommentoijistakaan ei kuulemma ole haittaa. Itse epäilen myös postausajankohdan vaikuttaneen asiaan: aamuvirkut palkitsevat toisiaan ja siitä syntyy kierre. 

Pupuvideota olisi kuulemma voinut pimpata suositummaksi käyttämällä Metan sisäänrakennettuja filttereitä ja kuvaan upotettuja tekstejä; myös kameratyöskentelyllä ja kuvan rajaamattomuudella lisäisi videon tykkäyksiä. Yksi tärkeimmistä on nuorison suosima pystyformaatti!

Viidentenä päivänä Meta nimeää minut Rising Creatoriksi. Lisänimen saa ”vahvasta yleisön osallistamisesta, kun sisältö noudattaa laatu-, aitous- ja eheysohjeita”. Huh. Mistään cv:hen liitettävästä arvonimestä ei ole kysymys: status arvioidaan viikoittain eli koska en maanantaina päässyt samoille tuhat luvuille niin olen kai nyt Falling Creator.

Kuudentena päivänä ja 7000 tykkäyksen jälkeen kuulun jo viikon parhaiten trendanneeseen prosenttiin. Jossain vaiheessa profiiliini on ilmestynyt erilaisia tilastoja, muun muassa tuiki tärkeä tieto siitä, että toiseksi eniten pupukuvastani on pidetty Indonesiassa.

 Jännittävää kyllä, tämä massojen rakkaus ei säteile muille alustoille: Instagramissa samasta kuvasta on tykännyt 68, Linkedinissä 5 ja Blueskyssa 0 henkilöä.

Mitä tästä seikkailusta jäi käteen? Ei yhtään mitään, tätä kolumnia lukuun ottamatta. Minua ei ole kutsuttu tv-ohjelmiin eikä influensserijuhliin. Maailma on kuitenkin varmasti parempi paikka ilman minua mainostamassa ilmalämpöpumppuja tai luontaismeikkejä.

Tuomo Manninen 

Kirjoittaja on valokuvaaja, jonka seuraava postaus sai yhden tykkäyksen.