Näyttelykuvia ja muistoja uuden vuoden kynnyksellä

Kirjoittanut 12.12.2023

Ensimmäiset muistoni Pentti Sammallahden valokuvista liittyvät pääsykokeisiin muutaman vuosikymmenen taakse. Olin pyrkimässä vasta perustetulle valokuvauslinjalle Turkuun. Pääsykokeita vetämässä oli ryhmä tulevia kouluttajiani: valokuvataiteilija Japo Knuutila, joka toimi linjan vetäjänä, valokuvataiteilija Pekka Turunen, taidemaalari Pekka Hepoluhta ja kirjailija Kari Levola. 

Yhtenä koetehtävänä oli valita muutamasta Sammallahden kuvasta yksi ja kirjoittaa siitä tarina ja analyysi. Valitsin Pècs-kuvan. Vanhemmillani oli hevosia, joten varmaan siksi kuva hevosesta ja miehistä tuntui tutuimmalta. En kyllä enää yhtään muista mitä siitä kirjoitin. Oli hienoa äskettäin löytää valitsemani kuva Pentti Sammallahden Me kaksi -näyttelystä K1:sestä.

Pääsykokeista jäi mieleen myös yllättävä hetki. Turussa oli samaan aikaan menossa Down By The Laituri -festivaali. Pekka Turunen alkoi kirjoittaa pitkää biisi­listaa taululle ja ohjeeksi annettiin laulun esittäminen karaokena lavalla. Kaikki pyrkijät olivat enemmän tai vähemmän jännittyneitä ja minä mietin, että tähänhän ei minun pyrkimiseni kaadu. Turunen sai lopulta kirjoitettua listan loppuun ja totesi, että tämä oli vitsi. Luulitteko, että me oltiin tosissaan?

Tehtävät olivat kyllä monipuolisia. Viimeisenä kokeena tehtiin Ruissalossa rannalla hiekkateosrakennelma. Päivä oli aurinkoinen ja tunnelma hyvä, vaikkei kukaan vielä tiennytkään kuuluiko 12 valitun joukkoon. Muistelemme nykyäänkin tavatessamme yhteishenkeä, pääsykokeita ja opiskeluaikaa. 

Opinnoista kiinnostuneille vuoden ensimmäisessä Kamera-lehdessä on taas päivitetty listaus valokuvauskouluista.

Julkaisemme sivulla 60 Vuoden kuvaaja 2023 -kilpailun voittajan. Tällä kertaa voittajia on poikkeuksellisesti kaksi, tasapistein. Heidät esitellään tutusti laajemmin numerossa 1/2024.

Faktantarkistus: viime numeroon oli jäänyt muutama virhe Hilja Raviniemeä koskevaan juttuun. Raviniemi syntyi 1915 ja kuoli 1973. Hän oli tunnettu muun muassa humoristisista kissakuvistaan.

Rauhallista Joulun aikaa ja intoa kaikille jotka suunnittelevat valokuvauksen opintoja ensi vuodelle!