100 suomalaista valokuvaajaa esittelyssä

Kirjoittanut 9.9.2017

Elokuun loppupuolella käynnistyi projekti, joka esittelee 100 suomalaista valokuvaajaa. Joka päivä esiin nousee uusi kuvaaja verkkosivuilla, ja nähtävissä on yksi hänen kuvansa Jyväskylän keskustassa.

Suomalainen valokuvaus on muuttunut kansainvälisempään suuntaan vajaan kymmenen vuoden aikana.

– Emme enää ole omassa kolossamme irrallaan muusta maailmasta, sanoo valokuvaaja Hanna-Kaisa Hämäläinen.

Hän on juuri nyt erittäin hyvin perillä siitä, mitä suomalaisessa valokuvauksessa tapahtuu. Sillä hän on yhdessä puolisonsa, valokuvataiteilija Marko Hämäläisen kanssa koonnut näyttelyn sadan suomalaisen nykykuvaajan töistä.

Näyttely on esillä verkossa sekä Äkkigalleriassa Jyväskylän Kauppakadulla, jossa kadulle heijastetaan yhden kuvaajan työ yhden päivän ajan. Koko sadan päivän hanke päättyy suureen tapahtumaan Jyväskylässä loppuvuodesta.

Hämäläinen toteaa, että digiajan ansiosta ympäri maailmaa tehtävät kuvaustyöt ovat samantien nähtävillä myös Suomessa. Jotain omaa suomalaisuudessa hänen mukaansa kuitenkin edelleen on.

– Meissä on sopivassa määrin melankolisuutta, ja se on voimavara. Venäläisissä kuvaajissa on meille hengenheimolaisuutta, samanlaista melankoliaa. Ruotsalaisilla kuvaajilla on kuin olisi aina juhlat käynnissä. Me olemme tässä välissä. Olemme vähäeleisiä ja syvämietteisiä, huumori on meillä vähissä.

Hämäläinen on huomannut myös, että suomalaisilla kuvaajilla on entistä enemmän sanottavaa, kuvat eivät ole enää vain pintaa.

– Moni kaupallinen kuvaajakin haluaa tehdä mainostyön vastapainoksi omaa ilmaisuaan. Pitkään varottiin ottamasta kantaa, mutta nyt dokumenttikuvauksen aallon myötä kannanottaminen on levinnyt muihinkin genreihin.

Suomalaiset kuvaajat uskaltavat nykyään olla myös ylpeitä ammatistaan.

– Esimerkiksi hääkuvaajissa on ylpeitä kuvaajia, jotka rakentavat itselleen vahvaa hääkuvaajan brändiä, Hämäläinen sanoo.

Sata suomalaista valokuvaajaa -hankkeen perimmäinen tarkoitus on tuoda esille suomalaisia ammattikuvaajia. Hämäläinen toteaa, että kännykkäkameroiden aikana kuvia on valtavasti ja olisi tärkeä muistaa ammattikuvaajien taitoa ja näkemystä.

– Tiukkoina aikoina kuva on se, josta ensimmäiseksi säästetään. Sitten kuvaksi käy mikä vaan, Hämäläinen pahoittelee.

Sata suomalaista valokuvaajaa
Äkkigalleria, Kauppakatu 5, Jyväskylä

Suomalaisen valokuvan juhla 2.12.2017 Jyväskylässä.