3 x näyttely: huhtikuu

Kirjoittanut 1.4.2016

Huhtikuussa palataan ajassa 1970–1980-luvulle ja puhutaan rakkaudesta.

Erkki Raskinen: Miina Äkkijyrkkä ja lehmät valtasivat Helsingin keskustan vuonna 1988.
Erkki Raskinen: Miina Äkkijyrkkä ja lehmät valtasivat Helsingin keskustan vuonna 1988.

Pieni matka menneisyyteen 6.–23.4.2016 
Laterna Magica | Helsinki | Rauhankatu 7

Laterna Magicassa Helsingissä siirrytään hetkeksi menneisyyteen. Lehtikuvaaja Erkki Raskinen on koonnut Pieni matka menneisyyteen -näyttelyynsä kuvia uransa varrelta.

Raskinen työskenteli lehtikuvaajana neljällä vuosikymmenellä, josta Helsingin Sanomissa ja Ilta-Sanomissa yhteensä 33 vuotta.

– Näyttelyssäni on paljon ennen julkaisemattomia kuvia. Kuvausmatkoilla maailmalla kuvasin uutiskuvien lisäksi kaikkea mahdollista kiinnostavaa. Olen säästänyt materiaalin, joka ei mennyt lehteen ja jota en raaskinut heittää roskikseen. Siksi minulta löytyy kymmenien tuhansien otosten arkisto.

Näyttelyn kaikki kuvat on kuvattu väridialle ja -negatiiville sekä mustavalkoiselle materiaalille.

Risto Vuorimies: Hurriganes
Risto Vuorimies: Hurriganes

Hurriganes 1.4.2016–19.3.2017
Vapriikki | Tampere | Alaverstaanraitti 5

Tampereen Vapriikissa raikaa rock’n’roll, kun Hurriganes-näyttely marssittaa esiin 1970–1980-lukujen Suomi-rockin jättiläisen.

Näyttelyä kuvittavat Hurriganesin matkassa kulkeneen valokuvaaja Risto Vuorimiehen valokuvat. Legendaaristen biisien lisäksi tutuiksi tulevat niin keikkalavojen takahuoneet kuin Remu-englannin alkeet.

Vuorimies kuvasi ensimmäisen Hurriganes-keikkansa Virkkalan seurantalolla 26.1.1973. Illan aikana kuvia kertyi 11 rullaa.­

– Yritin kuvallisesti kattaa koko tapahtuman. Se oli niitä alkuaikoja, kun yhtye ei ollut vielä kuuluisa. Sali täyttyi silti. Nuoret eivät ehkä ihan tienneet, mitä odottivat, vaikka olivatkin kuulleet, että kova bändi on tiedossa. Meininki oli hyvä. Se on aina yhtä jännittävä hetki, kun kuuluu puheen sorinaa ja väkeä alkaa virrata sisään, valot himmenevät ja verhot aukeavat, Vuorimies muistelee.

Näyttelyn esineet ovat lähtöisin Hurriganes-fanien kokoelmista. Niissä on mukana muun muassa fanipaitoja, julisteita, levyjä ja bändin jäsenten esiintymisvaatteita.

Behi Assadi: Rakkaudesta
Behi Assadi: Rakkaudesta

Rakkaudesta 11.3.–29.5.2016
Virka-galleria | Helsinki | Pohjoisesplanadi 11–13

Mitä on rakkaus? Virka-galleria kevät on omistettu rakkaudelle. Juuri valmistuvien valokuvaopiskelijoiden näyttely Rakkaudesta esittelee kaksikymmentä raikasta näkemystä rakkauden monimuotoisuudesta.

Stadin aikuisopiston opiskelijoiden teokset käsittelevät aihetta laajasti, saduista parisuhdeväkivaltaan ja häistä rakkauden pelkoon. Romanttisen rakkauden lisäksi käsitellään rakastavaa suhdetta kirjoihin, koiraan tai omaan veljeen. Kokonaisuus hämmentää, haastaa ja ihastuttaa.

Näyttelykuvista ilmestyy myös kirja.