Canonilta nopea peilitön järjestelmäkamera

Kirjoittanut 15.11.2022

Canon on julkistanut EOS R6 Mark II -kameran, EOS R -järjestelmän nopeimman täyden kinokoon peilittömän mallin. Tarjolla on sarjakuvaus jopa 40 kuvaa sekunnissa, hämärässä tarkasti toimiva automaattitarkennus ja 6K raw/4K uhd -videotallennus.

EOS R6 Mark II hyödyntää DIGIC X -sarjan prosessoritekniikkaa, mutta sen rinnalla on nyt uusi 24,2 megapikselin cmos-kenno ja uuden sukupolven Dual Pixel CMOS AF II, jolla saavutetaan aiempaa nopeampi ja luotettavampi tarkennus.

EOS R6 Mark II kykenee seuraamaan kohteita ja pitämään ne terävinä niiden liikkuessa kuva-alueella. Kehittyneen syväoppivan keinoälyn ansiosta kamera tunnistaa ihmiset, ajoneuvot – uutena ominaisuutena myös lentokoneet ja junat – ja eläimet, sisältäen myös hevoset ja seeprat. Tunnistettavan kohteen tyyppi voidaan valita valikosta tai antaa se uuden Auto-toiminnon ratkaistavaksi kuvaustilanteen mukaan. Kehittyneen silmäntunnistuksen avulla käyttäjät voivat määrittää, kumpaan silmään (vasen tai oikea) kamera ensisijaisesti tarkentaa. Jos silmiä ei havaita, EOS R6 Mark II tarkentaa sen sijaan kuva-alalla oleviin kasvoihin. Ja vaikka henkilö kääntyisi hetkeksi poispäin, hänen päänsä seuranta jatkuu, ja jos pää häviää näkyvistä, kamera alkaa seurata kehoa.

EOS R6 Mark II:n kuvanvakaimen suorituskyky on valmistajan mukaan jopa 8 valotusaskelta. Sekä optista että rungonsisäistä kuvanvakautusta hyödyntävä järjestelmä mahdollistaa pitkät valotukset käsivaralta. Kamera tarkentaa jopa -6,5 EV:n valossa, ja suurin herkkyysasetus on jopa ISO 102 400.

EOS R6 -malliin verrattuna rolling shutter -ilmiö on vähäisempi uuden kennon ansiosta, joten nopeasti liikkuvat kohteet saadaan pysäytetyksi kameran elektronisella sulkimella.

EOS R6 Mark II tallentaa toimintaa jo ennen kuvaamisen käynnistymistä ½ sekunnin esikuvauspuskurilla RAW Burst -tilassa. RAW Burst -tila kuvaa yhtäjaksoisesti 30 kuvan sekuntinopeudella jopa 191 kuvaa ja tallentaa jokaisen kuvan yksittäiseen CR3-tiedostoon, kaikki jatkuvalla automaattitarkennuksella.

EOS R6 Mark II on Canonin mukaan luokkansa ainoa kamera, jolla voidaan kuvata 4K 60p uhd -tarkkuudella kennon koko leveyttä hyödyntäen, samanaikaisesti Dual Pixel CMOS AF II -tarkennusta käyttäen. Kaikki 4K-kuvanopeudet muodostetaan ylinäytteistämällä (oversampling) kennon 6K-tarkkuutta. EOS R6 Mark II tarjoaa myös mahdollisuuden 6K raw -tasoisen videokuvan tallennukseen Atomos Ninja V+ -tallentimella ProRes RAW -muodossa kameran hdmi-lähtöliitännän kautta.

Kuvaajat voivat aktivoida videon esitallennustilan 3 tai 5 sekunniksi, ja kun toiminto on päällä, videota striimataan jatkuvasti valmiustilassa olevan kameran kautta, mikä mahdollistaa toiminnan taltioinnin valmiustilassa jo ennen kuin edes painetaan tallennuspainiketta.

EOS R6 Mark II:ssa on parannettu piiriarkkitehtuuri, joka mahdollistaa pidemmät tallennusajat. Ylinäytteistettyä 4K 60p -materiaalia voidaan tallentaa yli 40 minuuttia tai 4k 30p -materiaalia jopa 6 tuntia – ilman aiempaa 29,59 minuutin tallennusaikarajoitetta. Kapasiteetti riippuu ympäristön lämpötilasta, muistikortin vapaasta tilasta ja akun varaustilanteesta.

Hidastusvideot automaattitarkennuksella ja Full HD -laadulla onnistuvat jopa 179,82 kuvan sekuntinopeudella.

Valotuksen säätöä videokuvauksen aikana helpottaa False colour -toiminto, josta on hyötyä sellaisissa valaistusolosuhteissa, jotka tyypillisesti johtavat kuvan huippuvalojen ylivalottumiseen. Kun EOS R6 Mark II -kameraa käytetään yhteensopivien objektiivien kanssa, se hyödyntää tarkennettaessa polttovälin muutoksen (focus breathing) korjausta.

Päivitetyn Bluetooth v.5:n ja wi-fi:n (5 GHz) ansiosta EOS R6 Mark II muodostaa yhteyden älypuhelimeen ja verkkoihin tiedostojen nopeaa jakamista ja ftp/ftps/sftp-tiedonsiirtoa varten. Kameraa voidaan myös kauko-ohjata Camera Connect- ja EOS Utility -sovelluksilla yhdistämällä se pc- tai Mac-tietokoneeseen tai älypuhelimeen wi-fi-yhteyden tai nopean usb-c-yhteyden kautta.

Canon EOS R6 Mark II tulee myyntiin joulukuussa 2022 ja maksaa noin 3 100 euroa (runko), RF24–105 F4 L IS USM -objektiivin kanssa noin 4 500 euroa ja RF24–105 F4–7.1 IS STM -objektiivin kanssa noin 3 500 euroa.