Canonilta superlaajakulmazoom

Kirjoittanut 31.10.2023

Canon RF 10–20mm F4L IS STM on ammattikuvaajille (still ja video) suunnitellun L-sarjan uusin tulokas.

Objektiivi täydentää Canonin kattavaa laajakulmaisten RF-objektiivien valikoimaa. Kyseessä on valmistajan mukaan kaikkien aikojen laajakulmaisin täyden kinokoon kameralle suunniteltu automaattitarkennusobjektiivi (ei kalansilmä), jonka katselukulma on jopa 130 astetta. Objektiivin zoomausalue lähtee 20 mm:n laajakulmasta aina 10 mm:n ultralaajakulmaan, joten sillä voidaan saavuttaa yli kaksi kertaa suurempi kuva-ala kuin objektiivilla, jonka polttoväli on 16 mm.

RF 10–20mm F4L IS STM hyödyntää uusinta Peripheral Control -kuvanvakautusta, jonka ansiosta kuvista tulee tarkkoja ja videoista vakaita jopa haastavissa kuvausolosuhteissa ilman jalustaa. Näin kuvat pysyvät tarkkoina reunoille asti ja käytettävissä on joko viiden askeleen optinen kuvanvakain tai yhteensä kuuden askeleen kuvanvakain, jos kameran sisäänrakennettu kuvanvakain on myös käytössä. Objektiivin optisen, rektilineaarisen rakenteen ansiosta suorat linjat pysyvät suorina jopa kuvan reunoilla. Muuttumattoman suurimman vakioaukon (f/4) valotus pysyy tasaisena kaikilla zoom-asetuksilla. Lisäksi linssielementin pinnoite minimoi haamukuvat ja heijastumat, joita esiintyy usein ultralaajakulmaobjektiiveilla otetuissa kuvissa.

RF 10–20mm F4L IS STM painaa vain 570 grammaa. Uusi objektiivi on yli puolet (610 g) kevyempi ja leveys- ja pituussuunnassa 2 cm pienempi kuin EF 11–24mm f/4L USM.

Canon RF 10–20mm F4L IS STM tulee myyntiin loka–marraskuun vaihteessa 2023 ja maksaa noin 2 950 euroa.