Canonilta uusi elokuvakamera

Kirjoittanut 25.6.2024

Canon EOS C400 on ensimmäinen RF-kiinnityksellä varustettu ”high-end” EOS-elokuvakamera. Kompaktiin, mutta tehokkaaseen, kameraan mahtuu laaja valikoima ominaisuuksia ja sen suunnittelussa on painotettu helppokäyttöisyyttä. Lisäksi kameran sisäänrakennetut liitännät, kuten genlock-toiminto, return input -ominaisuus ja 12-nastainen objektiiviliitäntä tukevat monikameratuotantoina toteutettavia livelähetyksiä.

EOS C400 on varustettu 6K-kuvanlaatuisella cmos-kennolla. Täysikokoinen, pinottu kenno on taustavalaistu (BSI), ja mahdollistaa 16 valotusaskelen dynamiikan.

EOS C400 -kamerassa on hyödynnetty Canonin uutta kolmitasoista ISO-herkkyysaluetta, joka mahdollistaa korkean suorituskyvyn hämärissäkin kuvausolosuhteissa. Kamerassa on kolme ISO-herkkyysaluetta (800, 3 200 ja 12 800) Canon Log 2- tai Canon Log 3 -asetuksella kuvattaessa.

Kuvaamista sujuvoittaa myös käyttötila, joka tunnistaa ympäristön valo-olosuhteet automaattisesti ja valitsee ISO-herkkyysalueen sen mukaan.

EOS C400 tukee Canonin RF-liitäntäteknologiaa, joten se sopii yhteen erilaisten RF-kiinnitteisten prime-, zoom-, hybridi-, elokuva- ja VR-objektiivien kanssa. Kamera on myös yhteensopiva erilaisten Canonin EF-EOS R -sovittimien ja uuden PL-RF-sovittimen kanssa, mikä tuo kuvaamiseen lisää joustavuutta ilman, että käyttäjän tarvitsee hankkia ulkopuolisten toimittajien lisävarusteita.

Samalla Canon tuo Dual Pixel CMOS AF II -automaattitarkennuksen myös EOS-elokuvakameroihin. Tarkennustekniikka kattaa koko kennon. Tekniikkaan on myös lisätty uusia ominaisuuksia, kuten kasvojen, silmien tai kehon seuranta ja eläinten automaattinen tunnistus ja seuranta.

Sisäisten tallennusmuotojen valinnanvaraa on lisätty, joten käyttäjät voivat nyt valita aina omiin tarpeisiinsa sopivan tallennustavan. Vaihtoehtoihin lukeutuvat muun muassa Canonin skaalautuva 12-bittinen Cinema RAW Light LT/ ST/ HQ, 4:2:2 10-bittinen XF-AVC ja täysin uudet MP4-pohjaiset XF-AVC S- ja XF-HEVC S -tiedostomuodot.

Canon EOS C400 -kameran myynti alkaa syyskuussa 2024 ja se maksaa noin 9 300 euroa.