EISA Maestron voitto Imatralle

Kirjoittanut 17.6.2020

Vuoden ensimmäisessä Kamera-lehdessä 1/2020 julkistettiin EISA Maestro 2020 -valokuvakilpailu. Kilpailuun pyydettiin lähettämään 5-8 kuvan kuvasarja teemalla liike (engl. movement) 1.5. mennessä. Sääntöjen mukaisia kuvasarjoja tuli yhteensä 19.

Tämän kevään poikkeusoloissa raati ei kokoontunut yhteen arvioimaan kuvasarjoja, vaan jokainen pisteytti kolme omasta mielestään parasta. Raatiin kuului kuvajournalisti Juha Laitalainen, valokuvaaja Markku Pajunen, valokuvaaja Nikita Touvike sekä Kamera-lehden Tarja Lahti ja Ronja Korhonen.

Kilpailun teema oli ilmeisen haastava. Liikkeen tunnun saavuttaminen vaatii sekä teknistä tietämystä että luovaa silmää. Raatilaiset arvostivat selkeää ja ehjää kokonaisuutta, jossa liike välittyy. Osassa sarjoissa tuntui olevan määrällisesti liikaa kuvia ja karsimalla niistä olisi voinut saada eheämpiä.

Valituiksi tulivat:

  • Movement, Petro Hämäläinen, Imatra
  • Skating, Auvo Takkinen, Helsinki
  • Predator, Marko Junttila, Rovaniemi

Kunkin kuudentoista EISA-maan paras kuvakokonaisuus osallistuu kansainväliseen loppukilpailuun.

Loppukilpailun kuvat julkistetaan syys-lokakuussa kuudentoista maan EISA-valokuvalehdessä tai -verkkosivustolla. Kolme voittajaa kutsutaan Berliiniin EISA Awards -gaalaan 4.9.2020.

Petro Hämäläisen voitokas kuvasarja on visuaalisesti yhtenäinen, jossa liike ja pysähtyneisyys luovat toisiaan korostavan kontrastin ja herättävät mielenkiinnon. Junien ja metrojen valot loihtivat mielikuvan alati sykkivästä kaupungista, jossa liike on nopeaa. Kuvasarja on myös teknisesti korkealaatuinen.