F5.6-klubi Maaliskuu: Dandelions

Kirjoittanut 6.3.2024

Maaliskuun alkupuolella F5.6-klubi matkaa Aino Väänäsen seurassa Romanian Bukarestiin.

“Biologinen äitini antoi minut adoptioon ollessani vielä pieni. Siitä syntyi sisääni tyhjyyden tunne, joka kasvoi aina suuremmaksi vuosien myötä. Ainut tapa peittää tämä sisältä jäytävä tunne olivat huumeet. Huumeet olivat minun ainoa ystäväni ja keinoni selviytyä tästä elämästä.” – Meli 23 vuotta, metadonikorvaushoidossa.

 

Illan aikana nähtävä Dandelions on Aino Väänäsen dokumentaarinen valokuvaprojekti, jossa hän seuraa HIV-tartuntauhan alla elävien opioidiriippuvaisten elämää Romanian suurkaupungeissa. Väänänen on työstänyt projektia vuodesta 2018 lähtien.

Bukarestissa Väänänen on viettänyt aikaa kaduilla, kodeissa, metadonikorvaushoitoklinikoilla, neulojenvaihtopisteillä ja ambulansseissa. Väänäsen tavoitteena on dokumentoida ihmisten tarinoita myötätuntoisella katseella ja inhimillistää keskustelua huumeriippuvuuden ympärillä.

Tervetuloa F5.6-klubille kuulemaan projektin toteutuksesta sekä tarinoista kuvien takana!

Hailuodon saarella Oulussa asuva Aino Väänänen (1986) on suomalainen dokumenttikuvaaja ja visuaalinen tarinankertoja, jonka pääpaino on pitkäjänteisessä dokumentaarisessa valokuvauksessa. Väänäsen kiinnostuksenkohteita ovat Balkan ja Itä-Eurooppa laajemmin. Hän on aiemmin dokumentoinut seksuaalivähemmistöjen elämää Venäjällä ja Ukrainassa sekä muuttuvaa ympäristöä Pohjoisessa. Entisen Jugoslavian alueella asuneella Väänäsellä on FM-tutkinto slaavilaisista kielistä ja Itä-Euroopan tutkimuksesta, ja hän puhuu paikallisia kieliä.

Helmi-maaliskuussa ilmestyy Väänäsen toimittama We Shall See -valokuvazine, jossa julkaistaan eri valokuvataiteiljoiden projekteja sekä niihin liittyviä esseitä, mukaanlukien otteita Dandelions-projektista. Zineä on saatavilla f5.6-klubilla illan aikana.

F5.6-klubi on kuukausittainen dokumentaariseen valokuvaan keskittyvä klubi ja foorumi. Pääsymaksutonta tapahtumaa tuottaa Suomen kuvajournalistit.

Aika: tiistai 12.3. klo 19-21
Paikka: Juttutupa @juttutupa/ Minibaari
Vieras: Aino Väänänen

Tuottaa: Suomen kuvajournalistit @kuvajournalistit