Fujifilmiltä tarkka peilitön kamera

Kirjoittanut 29.11.2022

Fujifilm X-H2:ssa on X-sarjan historian korkein tarkkuus stillkuvissa (40,2 Mpx) ja sisäinen videotallennus 8K Applen ProRes-koodekilla. Useat X-H2:n ominaisuuksista ovat myös aiemmin julkaistussa X-H2S:ssä kuten vankka magnesiumrunko, viisiakselinen kuvanvakautus, joka kompensoi jopa seitsemän aukkoaskeleen verran, CFexpress-korttipaikka ja automaattitarkennuksen kohteentunnistustoiminto. Molempiin kameroihin voi hankkia uuden akkukahvan FT-XH, joka mahdollistaa kuvansiirron reaaliajassa ftp-siirron ansiosta ethernetin tai wi-fi:n kautta sekä kaukotallennustoiminnon kiinteän lan:in välityksellä.

Uusi aps-c-kokoinen, taustavalaistu 40,2 megapikselin X-Trans CMOS 5 HR -kenno ja nopea X-Processor 5 -suoritin mahdollistavat parannellun kuvankäsittelyalgoritmin, jonka ansiosta kohinataso pysyy matalana korkeasta pikselimäärästä huolimatta. Lisäksi pikselirakenne on uusi, jotta saataisiin tehokkaasti sisään suurempi määrä valoa. Kameran nopein mahdollinen suljinaika on nyt 1/180 000 s (aiemmin 1/32 000 s). Kuvaaminen suurimmalla aukolla jopa äärimmäisen kirkkaissa olosuhteissa on nyt mahdollista.

X-H2 on X-sarjan ensimmäinen kamera Pixel Shift Multi-Shot -toiminnolla, jossa kameran kuvanvakautusta (IBIS) käytetään siirtämään kennoa ja ottamaan yhteensä 20 kuvaa, jotka sitten voidaan yhdistää noin 160 Mpx:n kuvaksi omalla ”Pixel Shift Combiner” -ohjelmalla.

X-Processor 5:ssä on uusi kohteentunnistustoiminto kameran automaattitarkennuksessa, joka löytää ja jäljittää automaattisesti kasvojen ja silmien lisäksi myös eläimiä kuten lintuja, autoja, polkupyöriä, lentokoneita ja junia. Kasvon- ja silmäntunnistusta on parannettu huomattavasti tunnistamaan henkilöitä, joilla on silmälasit tai kasvomaski.

Kameran korkearesoluutioinen kuvakenno ja uusi prosessori mahdollistavat 4:2:2 10 bitin videotallennuksen sisäisesti 8K/30p-tilassa usean eri koodekin tuella, joihin sisältyy muun muassa Apple ProRes 422 HQ. Kamerassa on myös digitaalinen zoomaustoiminto, joka hyödyntää kameran 40,2 Mpx:n kennoa tuottamaan jopa 2× digitaalisen zoomin vähäisellä tai olemattomalla 4K-resoluutiohävikillä.

Kuten aiemmin julkaistu X-H2S, on myös X-H2 saanut uuden väriprofiilin F-Log2, jonka dynaaminen alue on jopa 13 valotusaskelta. Kameran hdmi-lähtö voi lähettää kuvaa ulos 12 bitin ProRes Raw:na ja Blackmagic Raw:na ulkoiseen tallennusyksikköön jopa 8K/29,97p-tarkkuudella.

X-Processor 5:llä on aikaisempaa matalampi virrankulutus, ja yhdessä kamerarungon lämpöä johtavan rakenteen kanssa tallennusaika pitenee jopa 160 minuuttiin (8K/30p). Jotta kamera selviäisi pitkistä kuvauksista korkeissa lämpötiloissa, on siihen erikseen saatavissa tuuletin FAN-001, joka asennetaan helposti kameran takapuolelle ilman lisäkaapeleita.

X-H2-mallissa on kaksi muistikorttipaikkaa, yksi CFexpress Type B ja yksi sd-kortille (uhs II).

Color-Kolmion maahantuoma Fujifilm X-H2 maksaa noin 2 500 euroa (runko) ja XF16–80-objektiivin kanssa noin 3 000 euroa.