Fujifilmiltä uusi järjestelmäkamera

Kirjoittanut 10.6.2024

Fujifilm X-T50 perii suositun Fujifilm X-T5:n korkearesoluutioisen kennon ja nopean prosessorin, mutta kamerarunko on pienempi ja näppärämpi, ja painaa vain 438 grammaa. Kamerassa on viisiakselinen kuvanvakain (IBIS), joka kompensoi jopa seitsemän valotusaskelta. Se on myös ensimmäinen malli, jossa on filmisimulaatiovalitsin kameran päällä, jotta Fujifilmin 20 suositun filmisimulaation käyttö olisi nopeaa ja helppoa.

Uudessa taustavalaistussa 40,2 MP:n X-Trans CMOS 5 HR -kennossa ja nopeassa X-Processor 5 -suorittimessa on parannettu kuvankäsittelyalgoritmi, joka tuottaa alhaisen kohinatason korkeasta pikselimäärästä huolimatta.

Valotusaikaa voidaan myös säätää tarkemmin kuin aiemmissa sukupolvissa, mikä on parantanut nopeinta sähköistä suljinaikaa 2,5 askeleella edellisestä 1/32 000 s:sta 1/180 000 s:iin. Tämä antaa käyttäjille mahdollisuuden kuvata suurimmalla aukolla myös äärimmäisen kirkkaissa valaistusolosuhteissa. Kennon korkeaa resoluutiota voidaan myös hyödyntää digitaaliseen polttovälin pidennykseen 1,4× ja 2× suurennoksilla.

X-Processor 5:llä on kaksinkertainen käsittelynopeus verrattuna aiempaan sukupolveen ja uusi automaattitarkennuksen kohteentunnistustoiminto, joka on kehitetty syväoppivalla AI-tekniikalla. Se havaitsee ja seuraa automaattisesti kasvojen ja silmien lisäksi myös eläimiä, lintuja, autoja, pyöriä, lentokoneita ja junia. Lisäksi kamerassa on edistyneempi AF-ennustusalgoritmi kuin aikaisemmissa malleissa, mikä tekee nopeiden liikkuvien kohteiden seuraamisesta helpompaa.

Uusi X-T50 on ensimmäinen X-sarjan malli, jossa on erillinen filmisimulaatiovalitsin kameran päällä. Sen avulla pääsee nopeasti käsiksi Fujifilmin 20 suosittuun filmisimulaatioon, mukaan lukien uusi ”Reala ACE”. ”Reala ACE” tarjoaa todentuntuisen värintoiston ja korkean sävyalan, mikä tekee siitä sopivan monenlaisiin kuvauskohteisiin ja -tilanteisiin.

Kamera tukee heif-kuvamuotoa, joka tarjoaa 10-bittisen kuvanlaadun tiedostoissa, jotka ovat jopa 30 % pienempiä kuin tavalliset jpeg-tiedostot.

Kameran korkean resoluution kenno ja uusi prosessori mahdollistavat 4:2:2 10-bittisen videon tallennuksen sisäisesti 6K/30p ja 4K/60p eri koodekeille (H.264 ja H.265). X-T50:ssä on 4K HQ -tila, jossa käytetään 6K-ylinäytteistystä. Kameraan on lisätty uusi automaattitarkennustila kohteen seurantaan, jossa käyttäjä voi osoittaa näyttöä valitakseen seurattavat kohteet AF-C + Wide / Tracking AF -tilassa videokuvaamisen aikana.

Color-Kolmion maahantuoma Fujifilm X-T50 on saatavana mustana, hopeisena ja hiilenhopeisena ja maksaa noin 1 550 euroa (runko), 1 650 euroa (runko + Fujinon XF15–45) tai 1 950 euroa (runko + Fujinon XF16–50).