Fujifilmiltä uusi keskikoon kamera

Kirjoittanut 25.9.2023

Fujifilmin uusi lippulaivamalli GFX100 II vie GFX-sarjan uudelle tasolle. Uudella, nopealla kuvakennolla (GFX 102 MP CMOS II HS), joka on 70 % suurempi kuin kinokoon kenno, 102 megapikselillä ja X-Processor 5:llä, varustettu GFX100 II tarjoaa korkeimman sarjakuvauksen, nopeimman automaattitarkennuksen ja parhaan videosuorituskyvyn GFX-sarjan historiassa.

GFX100 II:n sarjakuvausnopeus 102 megapikselillä on jopa kahdeksan kuvaa sekunnissa ja voi tallentaa 4K/60P- ja 8K/30P 4:2:2 10-bittisiä Apple ProRes -kuvia sisäisesti. Kamerassa on viisiakselinen kuvanvakain, joka kompensoi jopa kahdeksan portaan verran, korttipaikka CFexpressille ja kohteen tunnistustoiminto kameran automaattitarkennukselle.

GFX100 II:ssa on paranneltu algoritmi ja uusi kohteentunnistustoiminto kameran automaattitarkennukselle. Se tunnistaa ja seuraa automaattisesti kasvojen ja silmien lisäksi myös eläimiä, lintuja, autoja, polkupyöriä, lentokoneita ja junia. Lisäksi kasvojen ja silmien tunnistusta on parannettu merkittävästi silmälaseja tai kasvomaskia käyttävien ihmisten kohdalla. Kameran ”Zone AF” -toimintoa voidaan nyt mukauttaa ja af-alueen muotoa voidaan säätää kuvaustilanteen mukaan.

GFX100 II on varustettu elektronisella etsimellä, jossa on erittäin korkea resoluutio (9,44 miljoonaa pistettä) ja suurennusaste (1,0×). Etsimessä on jopa 120 k/s päivitysnopeus, jotta kamera voi seurata nopeasti liikkuvia kohteita. Lisäksi näkyvyyttä on parannettu ja vääristymää silmänliikkeiden välillä pienennetty. Elektroninen etsin on irrotettava ja yhdessä lisävarusteen EVF-TL1 siitä saadaan taivuteltava 0°–90° vaakatasossa kuvattaessa ja -45°– +45° pystyasennossa kuvattaessa.

Tämä on ensimmäinen GFX-sarjan kamera, jossa on F-Log2, jonka dynamiikka-alue on laajennettu jopa 14+ pisteeseen (D Range Priority) tiedostoille, joilla on korkea tonaliteetti ja laajuus, mikä tarjoaa enemmän mahdollisuuksia jälkikäsittelyyn. Kameran HDMI-lähtö (täysikokoinen) voi lähettää 12-bittistä raw-tiedostoa ulkoiseen tallennuslaitteeseen jopa 8K/30P-tarkkuudella. Kamera voi tallentaa videota Apple ProRes RAW -muodossa käytettäessä Atomos:in Ninja V+ -tallenninta, ja Blackmagic RAW -muodossa käytettäessä Blackmagic Design:in Video Assist 12G -tallenninta.

Useita uusia toimintoja on lisätty videokuvauksen helpottamiseksi, kuten waveform, vectorscope ja focus map. Lisäksi aikakoodin synkronointi Atomos AirGlu BT:n kanssa on nyt tuettu. Tämä mahdollistaa saumattoman aikakoodin synkronoinnin useiden kameroiden kanssa.

Kamerassa on kaksi muistikorttipaikkaa, jotka tukevat CFexpress type B- ja sd-kortteja.

Color-Kolmion maahantuoma Fujifilm GFX100 II tulee myyntiin lokakuussa 2023 ja maksaa noin 8 600 euroa.