Hyödynnä talven pimein aika kuvassa

Kirjoittanut 21.12.2017

Joulukuun 21. päivä on talvipäivänseisaus, jolloin päivä on lyhimmillään. Valokuvaajille tämä aika tarjoaa hienoja mahdollisuuksia leikitellä vaikkapa jouluvaloilla. Tanskalainen valokuvaaja Lærke Posselt antaa vinkkejä vuoden pimeimmän jakson kuviin.

– Lyhyet talvipäivät voivat olla haastavia valokuvauksen kannalta, koska luonnonvaloa on niukasti. Talven valo on kuitenkin hyvin kaunis, koska aurinko paistaa matalalta ja sininen hämärä kestää pitkään. Lisäksi jouluvalot luovat tunnelmaa hämärässä, toteaa Posselt.

– Talvella kuvauksen suunnittelun merkitys korostuu, jotta vallitsevat valaistusolosuhteet saa hyödynnettyä oikein. Sääennustetta sekä auringon nousu- ja laskuaikoja kannattaa seurata.

– Pilvisellä säällä kannattaa ottaa huomioon, että keskipäivällä valaistus voi olla neljä aukkoa hämärämpi kuin samaan aikaan auringonpaisteisena päivänä. Kun selvittää auringon laskuajan, voi olla valmiina hyödyntämään hämärän ajan upean valon.

– Lyhyen päivän aika on myös upeaa aikaa, jos haluaa kuvata ulkona ja suurella aukolla – suppea syväterävyysalue luo kuvaan hienon tunnelman. Kuvan terävyyden luonne ja omaleimaisuus riippuvat objektiivista. Objektiivissa, jota käytin lumikuvia kuvatessa, on kaunis ja pehmeä bokeh-ominaisuus, jonka ansiosta taustan valopalloista tulee pyöreämpiä ja pehmeämpiä. Objektiivin bokeh-omimaisuutta hyödynnettäessä kannattaa valita taustalle valoja tai lamppuja ja muita yksityiskohtia, kuten puunoksia.

– Lisäksi komean bokehin metsästyksessä suurella aukolla on muitakin etuja: kamera nappaa enemmän valoa kerralla, joten se sopii hyvin juuri hämäriin valaistusolosuhteisiin. Jos on hieman liian pimeää, lisään vain ISO-arvoa.

Lærke Posselt on Sony-lähettiläs. Hän käyttää Sony A7RIII -kameraa ja Sony SEL100F28GM -objektiivia. SEL100F28GM-objektiivi sopii hyvin hämäräkuvaukseen, koska sen korkea resoluutio ja bokeh-kuvausominaisuudet ovat erinomaiset Smooth Trans Focus -optiikan ansiosta. Koska objektiivissa on erittäin kapea syväterävyysalue sekä 11 lamellin suljin, eri valonlähteet näkyvät kuvassa kauniin pehmeinä, ympyränmuotoisina valopalloina – samalla kun kuvan etuala säilyy terävänä.