Ismo Hölttö: Ihmiselon merkit

Kirjoittanut 28.9.2023

Ismo Hölttö on suomalaisen valokuvauksen elävä legenda ja hänet tai pikemminkin hänen kuvansa tunnetaan ja niitä arvostetaan ympäri maailmaa. Mestarin erityisesti klassiset mustavalkoiset henkilökuvat maaseudun ihmisistä ovat tehneet hänestä tunnetun. Hänen kulttiteoksensa Ihminen pääosassa on henkilökuvauksen klassikko, joka kertoo aitojen ihmisten elämästä ja heidän arjestaan.

Nyt Hölttö on tehnyt uuden aluevaltausen keskittyen tällä kertaa elämän jälkiin, helsinkiläisten jättämiin detaljeihin kaupunkimiljöössä. Niinpä repaleiset julisteet, niistä jääneet liimatahrat, erilaiset maalitöhryt ja muut yksityiskohdat sähkökaapeista, ränneistä, ovenpielistä tai porttikongeista eri puolilla kantakaupunkia ovat saaneet uuden elämän Höltön näkemyksen muuntuen hetkissä upeiksi valokuviksi.

Näitä elämän jälkiä Hölttö on ikuistanut vapusta lähtien jo yli 5000 kuvan verran. Niitä ei ole taltioitu filmille, eikä digimkameran muistikortille, vaan kännykkäkameraan Höltön hankittua laadukkaan kamerapuhelimen Samsung Galaxy A22. Parhaista detaljikuvistaan Hölttö on nyt koonnut Uudet kuvat – nimisen näyttelyn Kampin palvelukeskukseen.  Kuvat A2 koossa kehyksissä  palvelukeskuksen ruokasalin seinillä ovat kuin huikeita painokuvia tai grafiikan vedoksia. Yhtenä parhaista otoksistaan valokuvataiteilija pitää Hankkijan talon rännistä ikuistamaansa abstarktia kuin avaruuden maisemaa. Nämä Ismo Höltön uniikit kaupunkinäkymät on tarkoitus myöhemmin koota kirjaksi, joka ilmestyy ensi vuonna.

Höltön apuna tuhansien valokuvien läpikäymisessä ja makutuomarin roolissa näyttelykuvien valinnassa on toiminut Höltön assistentti, 21-vuotias Aalto Yliopistossa elokuvausta opiskeleva Estella Niemi. Näyttelyvedokset ovat Timo Setälän printtaamat.

Uudet kuvat – Ismo Hölttö
Kampin palvelukeskuksen ruokasalissa 6.10.2023 saakka
Salomoninkatu 21 B
ma-pe 8-16, la su suljettu