Ison resoluution APS-C -kuvakoon Fujifilm-kamera

Kirjoittanut 16.9.2022

Fujifilm julkisti kansainväliselle valokuvauslehdistölle uusimman kameransa, X-H2:n, New Yorkissa järjestetyssä X Summit -tilaisuudessa.

Kamerassa on APS-C -kuvakoon taustavalaistu 40,2 MP X-Trans CMOS 5 HR -kenno ja X-Processor 5 -suoritin. Resoluutio on korkein, mitä APS-C kameroiden kennoihin on valmistettu. Uudella kuvakennolla on parannettu kuvankäsittelyalgoritmi, jonka ansiosta kohinataso pysyy matalana korkeasta pikeslimäärästä huolimatta.

Sähköisen etsimen resoluutio on 5,76 megapikseliä ja sen virkistystaajuus on 120 Hz.

Kääntyvä ja kiertyvä takanäyttö on kooltaan 3 tuumaa, ja sen resoluutio on 1,62 megapikseliä.

Lyhyin suljinaika sähköisellä sulkimella on 180000 s., jolloin voidaan käyttää isoja himmenninaukkoja kirkkaassakin valaistuksessa.

Uudessa kennossa on suurempi määrä vaiheentunnistavia pikseleitä aiempiin malleihin verrattuna, minkä ansiosta saadaan täsmällisempi automaattitarkennus kohteissa, joissa on vaimea kontrasti.

Tarkennusjärjestelmä tunnistaa ja jäljittää automaattisesti kasvojen ja silmien lisäksi myös eläimiä kuten lintuja, ja lisäksi autoja, polkupyöriä, lentokoneita ja junia. Kasvo- ja silmäntunnistus tunnistaa aiempaa paremmin myös henkilöt, joilla on silmälasit tai kasvomaski.

Kennon natiiviresoluutio on 7728 x 5152 pikseliä, mutta Pixel Shift multi Shot -toiminnon avulla  saadaan 160 MP kuvatiedostoja, kun kuvataan liikkumattomia aiheita, ja kamera on kiinnitettynä jalustaan. Valotuksia tulee yhteensä kaksikymmentä, jotka kamera ottaa automaattiseti sarjana ja siirtää kennoa joka kerralla. Valotusten yhdistäminen tehdään Pixel Shift Combiner -tietokoneohjelmassa, ja lopputuloksena on 16-bittinen DNG-tallenne. Resoluutioksi saadaan tällä tavalla 15456 x 10204 pikseliä.

Kameran kenno ja prosessori mahdollistavat 4:2:2 10 bitin 8K/30p videotallennuksen sisäisesti usean eri koodekin tuella, mm. Apple ProRes 422 HQ:lla. Se tuottaa korkean kuvanlaadun alhaisella pakkauksella ja vähentää tietokoneen kuormitusta jälkikäsittelyn aikana.

F-log 2 värinluokitusprofiilin dynaaminen alue on jopa 13 askelta, ja kameran HDMI-liitäntä pystyy lähettämään ulkoiseen tallennusyksikköön 12-bittistä ProRes ja Blackmagic Raw-kuvaa 8K/29,97p -laadulla.

Kamerarungon lämpöäjohtavan rakenteen ansiosta pitenee videon maksimaalinen tallennusaika jopa 160 minuuttiin 8K/30p -laadulla.

Aikaisemmin julkistettu X-H2S ja X-H2 ovat rinnakkaismalleja. Yhteistä niissä on magnesiumrunko, viisiakselinen 7 EV -tehoinen kuvanvakaaja, CFexpress-korttipaikka ja AI-teknologiaan perustuva, kehittynyt kohteenstunnistustoiminto automaattitarkennukselle.

Kumpikin kamera tukee HEIF-kuvamuotoa, joka antaa tiedostoille 10 bitin kuvanlaadun eli neljä kertaa laajemman kuin JPEG-tallennuksessa. Lisäksi kuvatiedostot ovat 30% pienempiä kuin tavalliset JPEG-tiedostot.

Molempiin kameroihin voi hankkia uuden FT-XH -akkukahvan, joka mahdollistaa kuvansiirron reaaliajassa FTP-siirron ansiosta Ethernetin tai Wi-Fin kautta sekä kaukotallennustoiminnon kiinteän LAN:in välityksellä.

X-H2S on parhaimmillaan kun kuvataan nopeasti liikkuvia kohteita suurella sarjakuvausnopeudella, ja X-H2 puolestaan tuottaa äärimmäisen korkeaa kuvanlaatua. Sekä resoluutio että väriominaisuudet ylittävät aiemmat laaturajat.

X-H2 tulee myyntiin syyskuun lopulla, suositushintaan 2499 euroa.

Kameraa on saatavana myös kittinä XF 16-80mm F4 R OIS WR -objektiivin kanssa hintaan 2999 euroa.