Joel Karppaselle Nuori sankari -palkinto

Kirjoittanut 2.2.2017

23-vuotias Joel Karppanen on saanut nuorelle dokumenttikuvaajalle tarkoitetun Nuori sankari -palkinnon. Jouko Lehtolan säätiö jakoi sen nyt ensimmäistä kertaa.

Karppanen on itseoppinut oululaiskuvaaja. Hänellä on tekeillä valokuvateos vajaan kahdensadan asukkaan kylästä Pohjois-Pohjanmaalla.

Karppanen on opiskellut videokuvausta, mutta kuvaamista hän ei vielä muutamia vuosia sitten harkinnut ollenkaan.

– Itseasiassa vihasin valokuvausta viisi vuotta sitten, hän kertoi palkinnonjakotilaisuudessa.

Tilaisuus järjestettiin valokuvagalleria Hippolytessä Helsingissä. Samalla tilassa avautui Karppasen näyttely, jossa on 3.–26.2. esillä muutamia kuvia hänen Suomalainen pastoraali -sarjastaan.

Sarja on rehellinen läpileikkaus suomalaisesta maaseudusta ja sen ajankohtaisista muutoksista.

– Välitilat ja ruraalit yhteisöt ovat aina kiehtoneet minua. Tavallaan projekti kertoo myös tarinaa tämän päivän Suomesta: ulkopuolisuudesta, erilaisuudesta sekä kuplautumisesta.

Kylällä tapahtuu paljon mutta ei juuri ollenkaan, ja Karppasen demokraattinen kamera valottaa kaiken oleellisen, niin arjen, työn kuin juhlan.

– Karinkanta on kylä, jonne äitini muutti kuusi vuotta sitten, ja Karinkannasta muotoutui se paikka, missä joulu ja muut perhejuhlat vietetään. Tällä projektillani siis myös tutustun uuteen “kotikylääni”. Eli tavallaan luon itselleni uudet juuret ja uudelleenmääritän suhdettani maaseutuun.

Projektin kuvat koostuvat keskiformaatin filmille kuvatuista muotokuvista, maisemista, yksityiskohdista sekä pysähtyneistä hetkistä.

Nuori sankari -palkinnon saajan valitsivat taidehistorioitsija Asko Mäkelä ja valokuvaaja Maija Tammi.

– Joel Karppanen on todella intohimoinen ja kyltymätön kuvaaja, joka hallitsee kuvaustilanteensa ja näkee mitä valokuvaajan pitääkin nähdä – toisin. Karppanen soveltuu hyvin ensimmäiseksi Nuori Sankari -palkinnon saajaksi, koska hänen töissään yhdistyvät journalistinen ambitio ja taiteellinen toteutus. Karppanen tekee valokuvia, joissa jokapäiväinen muuntuu poikkeukselliseksi, luonnehtivat Mäkelä ja Tammi.

Jouko Lehtolan säätiön kannustuspalkinto nuorelle dokumenttikuvaajalle myönnetään uransa alussa olevalle, lupaavalle kuvaajalle, jolla on intohimoinen ote työskentelyynsä. Palkinto sisältää 2000 euron stipendin, näyttelyn teoksineen Hippolyte Studiossa sekä henkilökohtaista mentorointia.