Valekuva – vaihtoehtoinen fakta?

Kirjoittanut 2.2.2017

Luit otsikon oikein! Valokuva on myös valehdellut jo yli 150 vuotta. Tärkeintä kuitenkin on, että se on jakanut tietoa. Siten se on edistänyt demokratiaa, jonka voittokulun ovat turvanneet muut joukkoviestimet, kuten radio, tv ja jo lopullisen tuntuisesti internet.

Niin kehitysoptimistisesti uskoimme. Vain hiukan pystyivät puistattamaan kirjat Aldous Huxley: Uljas uusi maailma  ja George Orwell: Vuonna 1984. Nehän olivat vain huikeaa dystopiaa, vierasta nykyisyydelle ja varsinkin tulevaisuudelle. Mutta mitenkäs kävi? Aikoinaan jo Saarnaaja valitti Raamatussa: Joka tietoa lisää, se tuskaa lisää.

Erno Paasilinna jyrisi: valokuva valehtelee enemmän kuin tuhat sanaa. Voisiko valokuva valehdella myös enemmän kuin muutama twiittaus? Varmasti, jos USA:n presidentin kanslialta kysytään.

Paasilinnan aikana ei vielä käytetty käsitettä post-truth era,  totuuden jälkeinen aika. Valokuvia on kuitenkin aina manipuloitu muutenkin kuin kansikuvan kasvojen ryppyjä siloittamalla.

Valehtelua on käytetty vallan välineenä muutoinkin, miksi siis ei myös valokuvin, valekuvin. Puolisen vuotta sitten Petri Hakkarainen jo kaukonäköisesti tarkasteli ”totuudenjälkeisyyttä”.

Nyt USA:n presidentinvaalien jälkeen on luotettavana pidetyn median, valokuvan totuudellisuus kyseenalaistettu ennen kokemattomalla tavalla ”vaihtoehtoisin faktoin” (alternative facts). Näiden ”faktojen” ”vääräksi vaihtoehdoksi” on nimetty yleisömäärien vertailu dokumenttikuvin edellisen ja nykyisen presidentin virkaanastujaisista (ks. myös Time-lehden artikkeli).

Taiteessahan pyritään ilmentämään muutoin näkymätöntä, laajentamaan se vaihtoehtoiseksi todellisuudeksi. Tavoitellaan uudenlaista tajuntaa.

Onko kulttuurievoluutio synnyttänyt nyt  uuden taidemuodon? Tehdäänkö ”vaihtoehtoisilla faktoilla” uudentyyppistä ITE-taidetta, ”karkeaa taidetta” (raw art,  l’art brut)? Koko ihmiskunta pakotettuna historiallisen suureksi yleisöksi tälle uus-dadalle, taidegalleriana koko maailma – l’art global?

Entä kielen evoluutio? ”Totuudellisuus” valokuvassa: mikä olisi sille nykyoikea ilmaus englanniksi? Entä trumpian language -kielellä?

”Ei mitään uutta auringon alla”, pohti Saarnaaja. Oliko hän väärässä?

Kerro mielipiteesi kirjoittamalla kommentti alla!