Kamerajulkistus: Fujifilm X100 VI

Kirjoittanut 21.2.2024

Kamera-lehti, Tokio
Timo Ripatti

Fujifilm julkisti X100-sarjan uusimman malliversion Japanissa järjestetyssä X Summit -tapahtumassa. Tokioon oli kokoontunut valokuvausalan lehdistöä ympäri maailmaa, ja Kamera-lehti oli ainoana kutsuttuna Suomesta.

X100 VI:ssä on uusi takaavalaistu 40,2 megapikselin X-Trans CMOS 5 HR -kuvakenno ja X-Processor 5 -suoritin, joiden avustuksella sekä kuvanlaatu että automaattitarkennuksen nopeus ovat X100-sarjan parhaimmat.

Uudessa kennossa on aikaisempaa kehittyneempi valonkeräyskyky.

Prosessorin nopeutta on kaksinkertaistettu. Automaattitarkennukselle on uusi kohteentunnistustoiminto, joka hyödyntää syväoppivaa tekoälyä. Se tunnistaa ja seuraa kohteita automaattisesti ja aikaisempaa täsmällisemmin – kasvojen ja silmien lisäksi automatiikka osaa tunnistaa linnut, nelijalkaiset, ja lisäksi liikennevälineitä kuten autot, kaksipyöräiset, lentokoneet ja junat.

Kamerassa on viisiakselinen rungonsisäinen kuvavakaaja, jonka tehoksi ilmoitetaan 6 EV-askelta. Sen avulla on paremmat mahdollisuudet kuvata käsivaralta heikossa valaistuksessa valokuvia ja videota.

Lyhyin sähköinen suljinaika on lyhentynyt 1/32000 sekunnista 1/180000 sekuntiin, jolloin valokuvaajalla on mahdollisuus kuvata objektiivin täydellä f/2 aukolla hyvin kirkkaassa valistuksessa.

X100 VI:ssä on kiinteä 23 mm objektiivi, jonka kinovastaavuus on 35 mm. Siinä on kaksi asfääristä linssielementtiä paremman terävyyden ja vähäisempien vääristymien saavuttamiseksi.

Kameran sähköinen etsin on hybridityyppinen. Sen etsinkuvaksi voi valita optisen, jonka parallaksikorjattu helokehä kertoo kuva-alan rajauksen ilman etsimen viivettä, tai kokonaan sähköisen toiminnon jossa on 3,69 miljoonan kuvapisteen OLED-paneeli. Optiseen etsimeen saa lisäksi sähköisen mittaetsimen, jossa näkyy kuvaamisen kannalta tärkeitä tietoja ja viimeisin tallennettu kuva. Kameran takaosan painikkeita on sijoiteltu helpommin tavoitettaviksi.

Filmisimulaatioita on uutuusmallissa kaikkiaan kaksikymmentä, joista uusimpana esiteltiin laajan sävyskaalan REALA ACE.

Kameran videota voi tallentaa 6,2K laadulla ja sisäisesti 6K/30p ja 4K/60p -laadulla 4:2:2 10-bittisenä. Lisäksi X100 VI:ssä on 4K HQ -tila, jossa käytetään 6K-ylisamplausta.

Fujifilm X100 VI tulee myyntiin maaliskuussa, ja sen suositushinta asettuu 1869 euron kohdalle. Kameraa valmistetaan sekä hopeanhimmeänä että mustana.

Fujin 90-vuotisjuhlan kunniaksi tulee kamerasta myyntiin myös erikoismalli, jonka määrä on rajoitettu 1934 kappaleeseen. Se on erikoispakattu, ja varustettu muun muassa yksilöllisellä kantohihnalla ja pehmeätoimisella suljinpainikkeella. Kamerassa on lisäksi kaiverrettuna vuoden 1934 logo ja vakiomallista erottuva sarjanumero.