Fujifilmiltä uusi kompaktikamera

Kirjoittanut 26.2.2024

Fujifilm X100VI on X100-sarjan kuudes sukupolvi ja se sisältää uuden 40,2 megapikselin kuvakennon ja X-Processor 5 -prosessorin. Lisäksi kamera on sarjan ensimmäinen, jossa on viisiakselinen, kameran sisään rakennettu, jopa kuuden portaan kuvanvakain (IBIS).

Uusi taustavalaistu 40,2 MP:n X-Trans CMOS 5 HR -kenno hyödyntää uutta pikselirakennetta, joka mahdollistaa suuremman valomäärän tehokkaan keräämisen ja mahdollistaa ISO 125 -perusherkkyyden. Valotusaikaa voidaan myös säätää tarkemmin kuin aiemmissa sukupolvissa, mikä on parantanut nopeinta sähköistä suljinaikaa 2,5 askeleella aiemmasta 1/32 000 sekunnista 1/180 000 sekuntiin. Tämä antaa käyttäjille mahdollisuuden kuvata suurimmalla aukolla myös erittäin kirkkaissa valaistusolosuhteissa.

X100VI:ssa on kiinteä, polttoväliltään 23 mm:n objektiivi (vastaa 35 mm:ä kinokoossa) f/2 valovoimalla ja sisäänrakennetulla ND-suotimella (neljä askelta) sekä keskussulkimella. Objektiivissa on kaksi asfääristä linssielementtiä korkeamman resoluution ja vähäisemmän vääristymän saamiseksi.

X100VI:ssä on 20 Fujifilmin suosituinta filmisimulaatiotilaa, mukaan lukien uusi ”REALA ACE”, joka tarjoaa kuville laajan sävyskaalan. ”REALA ACE” tarjoaa todentuntuisen värien toiston ja korkean tonaliteetin, mikä tekee siitä sopivan monenlaisille kohteille ja tilanteille. X100VI tukee heif-kuvamuotoa, joka tarjoaa 10-bittisen kuvanlaadun tiedostoissa, jotka ovat jopa 30 % pienempiä kuin tavalliset jpeg-tiedostot.

X-Processor 5:ssä on kaksinkertainen prosessointinopeus verrattuna aiempaan sukupolveen ja uusi kohteentunnistustoiminto kameran automaattitarkennukselle. Tunnistustoiminto on kehitetty syväoppivalla tekoälyteknologialla. Se havaitsee ja seuraa automaattisesti kasvojen ja silmien lisäksi myös eläimiä, lintuja, autoja, pyöriä, lentokoneita ja junia.

X100VI:ssä on kehittynyt hybridietsin, jossa voi valita optisen etsimen, joka tallentaa jatkuvaa kuvaa kohteesta ilman viivettä, sekä elektronisen etsimen, joka mahdollistaa paremman valotuksen ja värien hallinnan valokuvaamisen aikana. Optinen etsin tarjoaa totutusti parallaksikorjatun kuvakehyksen, joka kattaa 95 % lopullisesta kuvasta. ”Sähköinen mittaetsin” -toiminnolla, jossa pieni ikkuna näkyy optisen etsimen alakulmassa, voi tarkistaa esimerkiksi valotuksen, suurentaa tarkennusaluetta ja näyttää viimeisimmän kuvan kuvanottohetkellä.

Kameran korkearesoluutioinen kuvakenno ja uusi prosessori mahdollistavat 4:2:2 10-bittisen videon tallentamisen sisäisesti 6K/30P- ja 4K/60P-tiloissa sekä tuen erilaisille koodekeille (H.264 ja H.265). X100VI:llä on 4K HQ -tila, jossa saavutetaan erittäin korkea yksityiskohtaisuus 6K-ylinäytteistyksen kautta. Uudessa automaattitarkennustilassa käyttäjä voi osoittaa näyttöä valitakseen seurattavat kohteet videokuvauksessa. Tämä tekee oikean kohteen seurannasta paljon helpompaa tilanteissa, joissa kuvassa on useita kohteita.

Color-Kolmion maahantuoma Fujifilm X100VI tulee myyntiin maaliskuussa 2024 hopeanvärisenä ja mustana. Kamera maksaa noin 1 870 euroa.