Kameraseura – Muotokuvia Salossa

Kirjoittanut 30.6.2022

Salon taidemuseo Veturitalli avasi vuoden 2022 ohjelmistonsa upealla Arnold Newmanin retrospektiivisellä valokuvanäyttelyllä Masterclass – Uuden muotokuvan synty. Myös Helsingin Kameraseuran Galleria-ryhmän ja Pimiöryhmän jäsenet suuntasivat, osa kimppakyydein osa junalla, tutustumaan mestarin töihin. Retken aikana tutustuttiin valokuvanäyttelyyn, mutta myös kuvattiin teemalla ”muoto kuvassa”. Kuvasaalista kertyikin reippaasti ryhmien Facebook sivuille. Tiedustelin Salossa mukana olleiden tuntoja reissun jälkeen.

– On selvää miksi Newmania pidetään miljöömuotokuvauksen isänä, Matti Autio hehkutti näyttelykäynnin jälkeen.

Erityisesti henkilökuvat, joissa Newman oli sijoittanut mallinsa aivan kuvan laitamille antaen miljöölle ja sen luomalle tarinalle tilaa, tekivät häneen suurimman vaikutuksen.

Pimiöryhmän vetäjä Johanna Friskberg yhtyi Matin mielipiteeseen. Valokuvien ajattomuuden ja perinteisiä sääntöjä rikkovan sommittelun lisäksi mallien persoonallisuuden vangitseminen kuviin loi näyttelyyn erityistä mielenkiintoa. Niin ikään Salon vanha, tyylikkäästi uudistettu Veturitalli sai häneltä kiitosta. Selkeä ja persoonallinen tila tuki Newmanin valokuvien vintage-tunnelmaa. Johanna iloitsi myös siitä, että mukaan oli lähtenyt yhteensä lähes 20 kameraseuralaista.

– Mielenkiintoisen näyttelyn kokeminen yhdessä ja sen jälkeen ajatusten vaihto ruokailun merkeissä, se on Kameraseuran toimintaa parhaimmillaan, Johanna kiteytti.

Näyttelyt inspiroivat ja antavat parhaimmillaan uusia näkökulmia omaan kuvaamiseen. Tämän ajatuksen allekirjoittaa Eeva-Kerttu Demirtaskin, Galleria-ryhmästä.

– Näyttelyn kuvissa kaikki mallit olivat luovaa ammattia harjoittavia henkilöitä ja kuvista välittyi heidän suhteensa työhön. Uskon, että näyttely vahvisti itselläni uskallusta kuvata niin kuin näen ja jatkossa tulen rohkaisemaan kuvattavan omaa ilmaisua. Mallin minuus saa näkyä kuvissa.

Helsingin Kameraseuran Galleria-ryhmän tavoitteena on tutustuttaa jäseniään valokuvauksen ilmiöihin ja tekijöihin, innostaen heitä oman kuvaustyylin löytämiseen. Keskeisiä elementtejä ryhmän toiminnassa ovat taidenäyttelyvierailut ja kuvaustehtävät. Pimiöryhmä kokoontuu kerran kuussa seuran Runeberginkadun pimiöllä. Kerhossa keskitytään filmille kuvaamiseen ja kuvien vedostamiseen eri laittein ja menetelmin. Ryhmä järjestää erilaisia työpajoja ja näyttelyitä.

Kameraseura | Galleria-ryhmä

Kameraseura | Pimiöryhmä