Kesäisiä huomioita maailmalta

Kirjoittanut 21.6.2022

Kesän odotus on aina yhtä ihanaa. Tuleeko kesästä sitten kaikkien aikojen paras kuvauskesä, onkin jo toinen juttu. Välillä tuntuu, että kaikki on jo kuvattu! Tämän kesän lomareissu vei minut Teksasin maisemiin. Mitään ihmeellistä uutta ei sieltä löytynyt. Sanoisin, että Suomen kesä on monimuotoisempi ja kaikkea kukkivaa ainakin löytyy enemmän.

Kärpäsiä ei ollut eikä hyttysiä. Sen sijaan lämpötila oli koko ajan punaisella, 39-41 celsius astetta. Huomasin, että aiemmin aina innostuin uudessa paikassa. Hain uusia kuvakulmia ja katselin kohdetta monelta kantilta, jotta saan varmasti haluamani otoksen. Nyt päällimmäinen ajatus oli saada otettua kuva nopeasti, että pääsisi pois polttavan auringon alta, lähimpään varjopaikkaan. Tämä toistui koko kolmen viikon ajan.

Oli siis minulle ehdottomasti liian kuumaa. Kamera onneksi toimi moitteettomasti, vaikka sen musta kuori oli taatusti vieläkin tuota 40: tä astettakin kuumempi. Välillä oli vielä kosteaakin, joka lisäsi epämukavuuden tunnetta.

Kukan nimi on minulle vielä tuntematon. Sitä näkyi paljon julkisilla paikoilla.

Nyt ei kuitenkaan käynyt niin, kuin taannoin laivaristeilyllä. Hyvin viilennetystä hytistä nopea siirtyminen trooppiseen ilmaan sai kameran linssit huurtumaan.  Niissä olosuhteissa kameran lämpötilan tuli antaa tasaantua kunnolla, ennekuin suojakotelon otti pois.

Ehkä tämä meidän lämmin ja välillä sateinenkin kesäilma ei sittenkään ole niin paha. Tuo Teksasin epätavallisen kuuma touko-kesäkuu piti ihmiset sisällä ilmastoiduissa taloissa ja kaupoissa. Niistä nopea siirtyminen autoon ja ilmastointilaite äkkiä päälle täydellä teholla. Ihmisiä ei näkynyt pihoilla eikä lapsia leikkipuistossa. Uima-altaallakin, toisin kuin meillä kaikki varjopaikat oli varattu.

Tästä kaikesta oli seurauksena se, että otin ennätyksellisen vähän kuvia tällä matkalla. Kukkivia puita ja kukkia oli vähän. Kasvillisuus oli pääsääntöisesti yhtä sorttia pusikkoa ja heinäkasveja.

Koitan muistaa tuon epämukavan kuumuuden ainakin tämän kesän ajan. Yritän olla tyytyväinen Suomen kesäsäihin, ovatpa ne sitten millaisia tahansa. Hyttysiä parjaan kyllä entiseen malliin!

Vesielementeillä on aina viilentävä vaikutus.Japanilainen puutarha on rauhoittava paikka.

Kävin myös tutussa suuressa kirjakaupassa ajatuksena ostaa muutama uusi valokuvaukseen liittyvä kirja, joista saisi taas uusia virikkeitä.  Edellisestä käynnistä oli aikaa kolmisen vuotta. Nyt entisen kahdeksan hyllymetrin valikoima oli supistunut metriin. Valikoimissa oli ainoastaan hyvin perustason oppaita. Ei siis tullut kauppoja. Ajattelin, että ostan sitten alan lehtiä, niitä on aina ollut hyvä valikoima. Senkin hyllyn äärellä petyin- ei löytynyt ainokaistakaan valokuvaukseen liittyvää julkaisua.

Kun tähän kokemukseen liitän vielä havaintoni järjestelmäkameran kanssa liikkeellä olevista kuvaajista. Esimerkiksi kuuluisalla San Antonion Alamon historiallisella alueella voi luoda johtopäätöksiä. Kolmen viikon reissun aikana en nähnyt omani lisäksi toista järjestelmäkameraa keikkumassa kenenkään kaulalla.  Nyt viimeistään uskon, että kännykkäkamerat ovat nopeaa tahtia syrjäyttämässä perinteiset järjestelmäkamerat.

Rodeonäytös oli vaikuttava. Kerron siitä lisää vähän myöhemmin.

Onko syynä mukavuus, huimasti parantunut kännykkäkameroiden kuvalaatu ja koko tai jokin muu? Ainakin tuossa Teksasin kuumuudessa ei oma pari kiloa painava kamerani tuntunut kovin mukavalta kannettavalta.

Kännyköihin saa jo suuren määrän kuvankäsittelyohjelmia, niin mikäpäs siinä. Itse en kyllä haluaisi tihrustaa kännykän näyttöä kuvankäsittelyä tehdessäni.

Jään nyt mielenkiinnolla seuraamaan kehitystä kotimaassa. Kiinnitän huomiota kesäloma reissuilla siihen, minkälaisilla kameroilla lomalaiset kuvaavat. Tämä kehitys vaikuttaa varmasti myös kameraseurojen toimintaan. Ainakin joudutaan ottamaan huomioon entistä enemmän myös uusien välineiden käyttäjät ja heidän mieltymyksensä ja koulutustarpeensa.

Kuvaat millä hyvänsä, pääasiahan on tietysti hyvä, silmää hivelevä lopputulos. Ihanaa kuvauskesää kaikille!

Alamon taistelujen näyttämö on amerikkalaisille tärkeä paikka.