Kirjauutuudet: elokuu

Kirjoittanut 26.8.2022

Timo Viljakainen
Silmien takana maailma = Behind the eyes the world
Musta Taide 2021
128 sivua | 27 euroa

Timo Viljakainen aloitti taiteilijamuotokuvien kuvaamisen 1990-luvun alussa. Heidän joukossaan oli myös animaation tekijöitä, joihin hän on keskittynyt tässä teoksessa. Hän pyysi kaikkia kuvattavia sulkemaan silmänsä, ja näin he tekivät. Silmät suljettuna ihminen voi muistella tai uneksia. Kirjassa on silmät suljettuna yli 80 mielenkiintoista kuvaa. Ne on kuvattu eri maissa heidän studioillaan, elokuvafestivaaleilla, taiteilijoiden kotonaan ja kaduilla.

– Minua kiehtoo ajatus vangita hetki, jolloin ihminen vetäytyy itseensä, sulkeutuu omaan maailmaansa ja katkaisee yhteyden katsojaan. Et voi tietää, mitä hän kuvittelee tai ajattelee. Kuvassa on samaan aikaan kuvattavan sisäinen maailma sekä tarina, jonka kerrot itsellesi hänestä, Viljakainen toteaa.

Valokuvaaja Timo Viljakainen on 40-vuotisen uransa aikana tehnyt tilaustöiden ohella säännöllisesti omia taideprojekteja. Hän on pitänyt valokuvanäyttelyitä vuodesta 1976 lähtien Suomen lisäksi muun muassa Sveitsissä, Hollannissa, Ranskassa, Venäjällä, ­Belgiassa ja Kanadassa. Timo Viljakainen asuu ja työskentelee Helsingissä.

Animaation maailmaa kirjassa avaa Heikki Jokinen, joka on seurannut animaatioelokuvaa yli neljä vuosikymmentä ja kuulunut monien maailman keskeisten animaatiofestivaalien valintalautakuntiin sekä tuomaristoihin.

Trish Morrissey
Autofictions | Autofiktiot
Parvs 2022
176 sivua | 34 euroa

Irlantilaistaiteilija Trish Morrisseyn (s. 1967) Autofiktiot on ensimmäinen mittava katsaus hänen tuotantoonsa. Kirjassa käydään läpi Morrisseyn uraa 2000-luvun alkuvuosista lähtien ja esitellään uusi teoskokonaisuus.

Morrissey esiintyy itse kaikissa teoksissaan, sekä valokuvissa ­että elokuvissa, ja saattaa esittää useampaa kuin yhtä roolia. Varhaisemmissa kuvissa hän soluttautuu itse perheenjäseneksi, uudemmissa hän paneutuu historiassa vähälle huomiolle jääneiden naisten elämään. Taiteilijan oma tarina punoutuu muiden tarinoihin, ja hän käyttää omaa kehoaan sekä tarinoiden lavastamisen että henkilökohtaisen pohdiskelun välineenä. Teoksista muodostuu kertomus naisen kokemuksista nuoruudesta keski-ikään ja sen ylikin.

Teoksessa on myös kuvat, mitkä on poimittu nykyään Serlachius-museolle kuuluvista G. A. Serlachius Oy:n valokuva-arkistosta. Hän on lavastanut kuvat huolellisesti ja esitti itse niiden hahmoja, kuten teoksessa Aune Heimolainen, Mäntän urheilijoiden parhaita tyttö­uimareita, 1943/2015.